COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:00 si 20:45 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:47 si 20:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:45 si 20:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie. in Județul Bistriţa-Năsăud; COD ROSU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:40 si 20:15 se va semnala Grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Ialomiţa, Județul Prahova; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:35 si 20:15 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, întrebată cum anume poate interveni instituţia pe care o conduce în cazul celor două iazuri de decantare ale fostei exploatări miniere de caolin de la Băile Harghita, unde există riscul producerii unei catastrofe de mediu, că acestea nu se află în proprietatea ministerului şi că administratorul acestora trebuie să acţioneze pentru închiderea lor, iar din octombrie va avea la dispoziţie în acest sens şi posibilitatea accesării de fonduri UE.

"Ele nu sunt în proprietatea Ministerului Mediului, sunt în altă zonă, dar pentru că suntem extrem de preocupaţi şi pentru că suntem extrem de responsabili (...) şi pentru că este o problemă care trenează de nişte zeci de ani, din perioada postdecembristă, Guvernul a aprobat legea siturilor contaminate, care a fost trimisă pe procedură de urgenţă Parlamentului, ca următoarea sesiune, în septembrie, să şi fie pusă pe ordinea de zi a celor două camere, aprobată şi promulgată de Preşedinte", a spus, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, Graţiela Gavrilescu.

În paralel, a adăugat ministrul, se caută metodele pentru închiderea acestor situri contaminate. "Deci cum trebuie să fie închise, că diferă de la sit la sit, de la haldă la haldă, pentru că sunt produse diferite depozitate. Am scris un proiect pe POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare - n.r.), prin care Ministerul Mediului să facă şi inventarierea tuturor siturilor contaminate, dar să şi identificăm măsurile de închidere a acestora", a spus Gavrilescu.

Ministrul a adăugat că banii necesari pentru închiderea respectivelor halde ar putea proveni o parte din fonduri europene.

"Bani ca să fie închise aceste halde, aceste depozite, aceste situri, o parte dintre ei, bineînţeles în urma unor proiecte a celor care sunt proprietarii acestora, o să poată să fie depuse de undeva din luna octombrie din fonduri europene, lucru care ne ajută foarte mult şi până atunci o să terminăm şi noi proiectul, care l-am preconizat ca până la sfârşitul lunii decembrie să avem proiectul închis", a declarat ministrul Mediului.

Gravilescu a subliniat că banii nu se pot da de la Ministerul Mediului, ci din fonduri europene, în urma unui proiect pe care administratorul, proprietarul trebuie să-l scrie.

În ceea ce priveşte situaţia celor două iazuri, bani pentru închiderea acestora ministerul nu are de unde să dea, a mai spus Graţiela Gavrilescu.

Cele două iazuri de decantare ale fostei exploatări miniere de caolin de la Băile Harghita au fost afectate de ploile abundente din ultimele luni, existând riscul să alunece şi să se producă o catastrofă de mediu, dacă nu se iau măsuri urgente de consolidare, conform autorităţilor locale.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat, marţi, că situaţia s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, când s-au făcut monitorizări şi când s-a cerut, fără rezultat, ministerului Economiei şi SC Conversmin SA, să ia măsuri de rezolvare a problemei.

"Situaţia s-a înrăutăţit foarte mult, în sensul că clasa de stabilitate a celor două iazuri este diferită faţă de ultima evaluare, există fisuri în halda de steril care oricând, datorită fenomenelor meteo extreme şi a ploilor abundente, poate aluneca şi poate crea un risc major de poluare pentru mediul înconjurător. Din acest motiv, vom solicita din nou celor două entităţi (n.r. - Ministerului Economiei şi SC Conversmin SA) să ia măsurile necesare şi voi propune constituirea unei comisii interministeriale formate din Ministerul Mediului, Ministerul Apelor, Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în această problemă. Situaţia este extrem de periculoasă din punct de vedere al poluării mediului şi doar o intervenţie amplă poate face ca situaţia să fie remediată sau dusă, măcar la stadiul care era înainte ca pericolul să existe", a declarat presei prefectul Jean-Adrian Andrei.

La rândul său, comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, a catalogat situaţia ca fiind "foarte gravă" şi a avertizat că "există pericolul prăbuşirii unor trepte şi producerii unei iminente catastrofe ecologice". AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.