COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Piaţa deşeurilor reciclabile din România se apropie de un miliard de euro, dar, din păcate, la ora actuală, gradul de reciclare se situează sub 5% din totalul deşeurilor municipale, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Mediului Ion Cîmpeanu, într-o conferinţă de specialitate,

"Economia circulară reprezintă o mare prioritate pentru echipa de la Ministerul Mediului. Conceptul, ca orice prioritate a mediului, nu se referă la graniţele geografice. De obicei, problemele şi soluţiile din domeniul mediului sunt globale. Prin organismul nostru financiar, Administraţia Fondului pentru Mediu, 2018 a fost anul în care, conştientizând importanţa gestionării deşeurilor, am prevăzut sume pentru programe de educare la nivel naţional în ceea ce priveşte colectarea selectivă. Ca să vă faceţi o idee, conform cifrelor statistice, piaţa deşeurilor reciclabile în România se apropie de un miliard de euro. Din păcate, în România, astăzi, reciclăm sub 5% din totalul deşeurilor municipale. Practic, se aruncă la groapă cantităţi impresionante de materie primă şi energie. Putem spune, fără să greşim, că aruncând la groapă aceste deşeuri, aruncăm la groapă bani", a menţionat Cîmpeanu.

Potrivit reprezentantului Ministerului Mediului, reciclarea deşeurilor în comparaţie cu depozitarea acestora poate genera un număr important de locuri de muncă în domeniu.

"Altă statistică interesantă în ceea ce priveşte reciclarea arată că, prin depozitarea a 10.000 de tone de deşeuri, se creează şase locuri de muncă, în timp ce reciclarea aceleiaşi cantităţi creează 36 de locuri de muncă. În România avem, anual, 6 milioane de tone de deşeuri, din care aproximativ 40% sunt reciclabile. Deci, piaţa deşeurilor reciclabile din România ar putea fi de peste două milioane de tone, anual. Gândiţi-vă câte locuri de muncă şi câţi bani se pot câştiga în acest sector! Din păcate, trebuie să recunoaştem că, în România, mulţi ani s-a ales o variantă simplă a managementului deşeurilor, adică aceea a colectării şi depozitării, care nu este o variantă sustenabilă şi responsabilă. De aceea, noi, autorităţile, împreună cu factorii-cheie, cu societatea civilă şi cu ONG-urile, vrem să transformăm acest sector dintr-un sector al depozitării într-unul al reciclării. Primul pas a fost, în acest an, aprobarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor. De asemenea, România are obligaţia, împreună cu statele Uniunii Europene, ca până în 2035 să ne aliniem la rata de colectare selectivă la media europeană, de 60%", a subliniat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor urmăreşte trei obiective la care Ministerul Mediului este foarte atent.

"În ceea ce priveşte Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, avem trei priorităţi faţă de care suntem foarte atenţi la minister: identificarea instrumentelor economice prin care gospodăriile să fie încurajate la diminuarea cantităţii de deşeuri generate, respectiv separarea deşeurilor direct la sursa lor, să repunem bazele unui sistem corect şi transparent de gestionare a deşeurilor, inclusiv stabilirea trasabiltăţii acestora, iar a treia prioritate este creşterea calităţii reciclării prin introducerea unor indicatori de performanţă. De ce să fim nevoiţi să importăm deşeuri reciclabile, în loc să le reciclăm pe ale noastre?", a spus oficialul.

Lideri din industria alimentară, reprezentanţi ai reţelelor comerciale şi producători de ambalaje participă miercuri la conferinţa naţională 'Deşeuri de ambalaje: tendinţe vs. eficienţă'.

Evenimentul are loc în cadrul Pack Expo 2018, expoziţia de ambalaje şi soluţii de ambalare din Europa de Sud-Est, ce are loc în pavilionul B2 din Romexpo, Bucureşti.

Pack Expo 2018 aduce la standuri, în perioada 16- 19 mai, o ofertă complet nouă de soluţii şi servicii pentru industria de packaging, pusă în scenă de cele 61 de firme străine din 14 ţări care expun în premieră în România, dintr-un total de 175 de companii expozante, dar şi peste 100 de echipamente inovatoare (unele premiate la expoziţii internaţionale) care vor fi în funcţiune pe toată perioada târgului. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.