COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Temperaturile estimate pentru următoarele două luni din această primăvară vor fi mai coborâte decât în mod obişnuit în bună parte din ţară, a declarat, vineri, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
"Datele Centrului European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu anticipează faptul că şi pentru următoarele două luni din această primăvară ne aşteptăm să înregistrăm valori mai coborâte decât în mod obişnuit în bună parte din ţară şi mă refer aici în partea de vest, centru şi nord a ţării, exceptând zona de sud-est şi local în sudul României, respectiv Dobrogea, Sudul Munteniei şi al Olteniei, unde ne aşteptăm ca regimul de temperaturi în lunile aprilie şi mai să situeze în limite climatologice specifice. Vorbim însă de o creştere normală a regimului de temperaturi de la o lună la alta şi, dacă ar fi să comparăm, pentru că ne aflăm încă în luna martie, de la o temperatură medie lunară, de la 3,8 grade în luna martie, în luna aprilie vorbim în medie de o temperatură de 9,8 grade, iar în mai de 14,5 grade. Deci în medie de la o lună la alta temperaturile cresc cu 4-5 grade", a spus Elena Mateescu, la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, a cărui temă este "Vremea şi clima; să acţionăm inteligent".
Potrivit acesteia, cantităţile de precipitaţii pentru următoarele două luni păstrează o tendinţă spre excedent în Banat, în Crişana, în Transilvania şi în nordul Moldovei, exceptând zona de sud -est şi local sudul României unde se aşteaptă "o apropiere de valorile normale".
Elena Mateescu a afirmat că Datele Centrului European arată că luna iunie este posibil să fie una normală în ceea ce priveşte regimul de temperaturi şi cu precipitaţii apropiate de norme, în special în vestul, centrul şi nordul ţării. De asemenea, semnalul la acest moment este al unor cantităţi de precipitaţii cu o tendinţă spre deficit în zona de sud a Moldovei, în Dobrogea, în sudul Munteniei şi al Olteniei, precum şi în extremitatea de vest a Banatului. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.