COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD ROSU: 24-05-2025 ora 18 Intre 18:46 si 19:45 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vânt cu aspect tornadic, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, in Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Deva, 29 oct /Agerpres/ - Proprietarii de păduri situate în zonele protejate vor primi compensaţii în bani din partea statului, deoarece nu pot exploata lemnul de pe suprafeţele pe care le deţin, a declarat duminică, la Deva, ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană.

"Sunt proprietari care au pădurile în arii naturale protejate. Ei nu au primit, până acum, nicio compensaţie pentru că nu aveau voie să exploateze nici măcar o surcică din propria pădure. Anul acesta am venit cu o hotărâre de guvern care oferă compensaţii, adică o contravaloare a cât ar fi putut exploata şi valorifica", a spus Doina Pană, adăugând că banii vor fi achitaţi pe baza dosarelor depuse de proprietari la Garda Forestieră.

În context, ministrul Doina Pană a apreciat că, în condiţiile în care 40% din pădurile României sunt situate în zona unor arii protejate, compensaţiile ar trebui să fie asigurate de Uniunea Europeană.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a avut, în judeţul Hunedoara, întâlniri cu primarii şi cetăţenii din mai multe comune, prilej cu care a fost abordată şi problema lemnului pentru foc.

Doina Pană a susţinut că prin modificarea Codului Silvic, oamenii vor putea cumpăra, la un preţ mai mic, patru milioane de metri cubi de lemn de foc, provenit din căzături, rărituri şi igienizări efectuate în pădurile proprietate de stat.

Ea a explicat arătat că este pentru prima dată când se iau toate pădurile în pază, chiar dacă nu se cunoaşte proprietarul, iar pentru suprafeţe sub 30 de ha statul este cel care plăteşte paza.

La nivel naţional, necesarul de lemn de foc este de circa 21 milioane de metru cubi, diferenţa fiind asigurată din lemnul exploatat pe picior în urma licitaţiilor efectuate în pădurile proprietate privată. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Cristina Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.