Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 oct /Agerpres/- Societatea Ornitologică din România (SOR) semnalează faptul că, potrivit presei italiene, autorităţile din Bergamo anchetează mai mulţi cetăţeni care ar fi braconat păsări din ţara noastră, context în care organizaţia solicită oprirea vânătorii la ciocârlie şi la toate speciile de păsări cântătoare.

"Mai mulţi cetăţeni italieni au fost prinşi cu bagajele pline de păsări braconate. Aproape 1.200 de păsări erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenţi de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfăşura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp şi că au fost vânate (a se citi - braconate) la Săbăoani, sub oblăduirea AVPS Roman. Ştirea a apărut deja în presa italiană şi atestă faptul că România este un rai al braconierilor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Societăţii Ornitologice din România.

Potrivit aceleiaşi surse, în Italia, braconierii sunt anchetaţi de autorităţile din Bergamo, iar Societatea Ornitologică Română (SOR) a sesizat Garda Naţională de Mediu şi a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare.

"Conform documentului prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman, judeţul Neamţ. În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriţă, cânepar. Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut AGVPS din România să prezinte autorizaţia în baza căreia s-au organizat partida de vânătoare, precum şi exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise", se mai arată în comunicat.

SOR precizează că, potrivit legislaţiei din România, un singur vânător poate "recolta" doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor, la vânătoare au participat patru vânători - care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar poliţia italiană a confiscat 1.119 păsări.

"În urma acestui control este clar că în România trebuie oprită vânătoarea la ciocârlie şi la toate speciile de păsări cântătoare (graur, sturzi etc). Această specie - ciocârlia de câmp - este folosită ca umbrelă de braconieri - sub pretextul că au vânat legal, italienii doboară multe alte specii protejate, la care vânătoarea este interzisă. Mai mult, controlul de la Vamă trebuie înăsprit: aceşti braconieri sunt prinşi fie de vameşii din Ungaria, fie de cei din Italia, dar reuşesc să treacă de Poliţia de Frontieră din România cu specii protejate braconate. În acest sens, SOR îşi oferă tot sprijinul pentru ca ofiţerii Poliţiei de Frontieră să înveţe să diferenţieze speciile de păsări sălbatice protejate, pentru a putea opri braconierii pe teritoriul României", a menţionat SOR.

Potrivit organizaţiei, foarte mulţi vânători nu ştiu ce specii vânează, confundă ciocârlia cu codobatura sau cu scatiul, motiv pentru care "este nevoie de un examen de vânătoare mult mai exigent decât cel de acum".

"Ciocârlia de câmp este, în România, o specie simbol a muzicii, specie care nu a prezentat interes pentru vânătorii români niciodată. În 1996, pentru prima oară în istorie, ciocârlia devine specie care se vânează, la presiunea vânătorilor străini (italieni, maltezi, francezi). În 2006, în urma unei campanii a SOR - ciocârlia este scoasă de pe lista păsărilor care se vânează, dar a fost reintrodusă în 2007. În 2015, în urma campaniei SOR 'Opreşte barbaria, salvează ciocârlia', cota de vânătoare a fost redusă la jumătate, iar numărul maxim de exemplare vânate pe zi a fost redus de la 100 de păsări la 50", a precizat SOR.

Organizaţia a adăugat că în 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2.000 de ciocârlani. În 2010, în judeţul Brăila au fost prinşi 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani şi prepeliţe. În 2011, vameşii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România şi care plecau spre Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomiţa cu 5.400 de ciocârlii braconate. AGERPPRES/ (AS - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.