COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Wellington, 4 oct /Agerpres/ - Delfinul lui Hector, Cephalorhynchus hectori, este cea mai mică şi mai rară specie maritimă de delfin din lume şi, conform organizaţiei World Wildlife Fund (WWF) se află în pericol de dispariţie din cauza poluării habitatului său natural şi a pescuitului intensiv cu plase în care delfinii rămân încurcaţi, nu mai pot ieşi după aer şi mor înecaţi.

Aceste mamifere marine endemice zonelor de coastă ale Noii Zeelande au nişte desene faciale distincte, corpuri scurte şi îndesate şi o înotătoare dorsală asemănătoare urechilor celebrului personaj Disney Mickey Mouse. Delfinii lui Hector pot măsura până la 1,2 metri lungime şi pot cântări cel mult 50 de kilograme. În prezent, populaţia acestor delfini este estimată la 7000 de indivizi.

O subspecie a delfinilor lui Hector, mamifere marine cunoscute drept delfinii lui Maui, cu care primii împart acelaşi areal geografic, se află însă în pericol critic de dispariţie. Conform WWF, populaţia de delfini de Maui numără doar 55 de indivizi. În prezent, delfinii lui Maui mai pot fi găsiţi doar în apele de mică adâncime din apropierea coastelor de vest ale Insulei de Nord a Noii Zeelande.

Habitatul natural aflat în apropierea liniei ţărmului s-a dovedit o problemă pentru supravieţuirea acestor două specii de delfini. Principala ameninţare cu care se confruntă aceste mamifere marine este pescuitul. Deşi nu sunt vizaţi de pescari, delfinii se apropie de plase pentru a se hrăni cu peştii prinşi sau doar din curiozitate şi de multe ori rămân la rândul lor prinşi, nu mai pot ieşi la suprafaţă să respire şi mor înecaţi. Unele tipuri de plase, în special setcile, sunt fabricate din fire foarte subţiri pe care delfinii nu le pot localiza sub apă şi atunci pot înota direct spre ele.

Alte ameninţări pentru aceste animale sunt legate de traficul cu bărci de agrement, poluarea apelor, dezvoltarea turistică şi urbană a zonelor de coastă şi exploatările de hidrocarburi sau de nisip.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.