Poteca biodiversității urbane, inaugurată în Parcul Natural Văcărești; măsoară 2,5 km și cuprinde șapte zone tematice

 •  Mediu
1654 afişări

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a inaugurat, joi, prima potecă de vizitare, cu o lungime de aproximativ 2,5 km și având în componență șapte zone tematice indicate prin panouri de informare.

5ed6f244-1a2a-4143-b87a-b8d22604e411

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Cele șapte zone tematice sunt dedicate: păsărilor de zăvoi, păsărilor de apă, vieții acvatice, reptilelor și amfibienilor, mamiferelor, vizuinii de vidră și peisajului. Accesul pe potecă începe din Splaiul Unirii 168, este liber și se poate face atât individual cât și în cadrul grupurilor organizate de membrii asociației. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Comunitare București.

Durata unui tur este de aproximativ 1,30 h. Pentru a se înscrie pentru un tur ghidat, persoanele interesate trebuie să expedieze un e-mail la adresa contact@parcnaturalvacaresti.ro. Potrivit regulamentului, în parc sunt strict interzise: pescuitul, focul, depozitarea deșeurilor, smulgerea sau distrugerea vegetației, accesul cu motoare, eliberarea în zonă a animalelor de apartament.

Helmut Ignat, membru fondator al APNV, a precizat că observatorul de păsări, panourile informative și indicatoarele montate de către asociație nu reprezintă "foarte puțin, ci exact ceea ce trebuie, exact ceea ce se poate întâlni în parcurile naturale din lume". El a menționat că a vizitat numeroase arii naturale urbane protejate, iar numitorul comun al acestora constă în faptul că ele reprezintă o "oază de liniște". El a mai precizat că parcul, cu o suprafață de 184 ha, este unul de dimensiuni medii.

"Nu o să vedem hipopotami, rinoceri, girafe, milioane de păsări zburând, dacă venim la ora 12,00 pentru o oră și dăm o tură. Oamenii trebuie să vină cu așteptări corecte, să se bucure de stuf, de sunetul păsărilor, al vântului", a spus el.

Directorul executiv al asociației, Dan Bărbulescu, a precizat că în acest an parcul a fost vizitat de aproximativ 2.000 de persoane, în fiecare zi fiind primite cereri în aceste sens din partea școlilor și a altor grupuri de persoane interesate.

"Acest parc oferă servicii clare comunității și oamenilor, pornind de la servicii care se pot cuantifica — filtrarea aerului, a apei, reglarea temperaturii, captarea apelor pluviale și retrimiterea lor în acvifer — și până la servicii sociale, culturale, de educație, recreere sănătoasă, sport, plimbări printr-un spațiu deosebit, exotic, în liniște, ascultând sunetul păsărilor și foșnetul frunzelor", a precizat el.

Vlad Cioflec, biolog și ranger urban specializat în servicii de ghidaj și educație ecologică, a declarat că șarpele reprezintă punctul "de maximă atracție" al tururilor prin parc, dar și o "resursă educațională extraordinară". El a menționat că mulți adulți au în minte "tot felul de mituri" despre animale, precum faptul că broasca râioasă ar da râie sau cucuveaua ar prevesti moartea.

"Îmi doresc foarte foarte mult ca oamenii să accepte ideea de altfel de recreere, o recreere activă, în mijlocul naturii, în care doar să contemplăm. Am trăit foarte mult cu ideea că trebuie să luăm insecta, să îi punem un bold, să o ducem în insectar; o plantă e frumoasă dacă e presată și pusă într-o colecție; o broască e bună în borcan și iei o notă mare la școală. Trebuie să renunțăm la lucrurile astea", a precizat el.

Cioflec și-a exprimat convingerea că, din cei 2.000 de copii pe care i-a condus prin parc, "cel puțin 1.900 au înțeles mesajul" promovat de către membrii asociației, "că toate creaturile merită respectul și înțelegerea" oamenilor. El le spune de fiecare dată celor mici că nu există motive să se teamă de șerpii din zona Bucureștiului.

"Pasiunea mea cea mai mare este să lucrez cu copiii și să îi transform în mici exploratori urbani, să îmi amintesc cumva de vremurile când și eu eram acel puști care mergeam desculț prin cartier, cu cheia de gât și căuta broaște și gâze și toate cele. O vizită la noi are două componente de bază: vizitarea observatorului și vizitarea parcului. Dar nicio vizită nu poți să spui că seamănă cu alta. Într-o zi e mai răcoare, într-o zi e mai cald, odată găsești șerpi, odată găsești țestoase, câteodată vezi vidra, câteodată vezi doar păsări", a spus el.

Pe de altă parte, Cristian Lascu, președinte de onoare al asociației, explorator și speolog, a atras atenția asupra faptului că în câteva rânduri Poliția a fost sesizată asupra prezenței braconierilor.

"Această oază s-a dezvoltat singură în decurs de 25 de ani, dar în tot acest timp ea a făcut-o cu un impact uman foarte important: au fost tăiați arbori, s-a făcut foc cu lemnele acestea, s-a pescuit, s-au prins păsările cu lațul. Acum, de când există parcul, aceste fenomene s-au redus foarte mult, dar nu cu totul. Există încă braconieri care vin în parc — noaptea, mai ales — și prind peștele cu plase și uneori capturile sunt de zeci de kilograme, ceea ce este foarte rău, pentru că acest pește trebuie mâncat de vidre, de păsări", a precizat el.

În parc există opt-zece vidre, un animal "foarte discret, jucăuș", dar în același timp "foarte sensibil", care preferă zonele liniștite, a explicat Bărbulescu.

"Este specie protejată și în același timp un indicator al zonei, al ecosistemului. Atunci când specialiștii au văzut urmele de vidră în Parcul Văcărești au zis: 'Acolo e treabă serioasă'. (...) Nu au văzut-o, i-au văzut urmele. (...) Am desemnat traseul tematic astfel încât accesul oamenilor să aibă un impact cât mai mic asupra naturii de aici", a spus el.

APNV lucrează în parteneriat cu Primăria Generală a Capitalei, Administrația Națională Apele Române și cu un numar de 12 ONG-uri, institute de cercetare și de învățământ.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Mediu

Cele mai citite din Mediu

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe