UPDATE Apele Române acționează pentru limitarea poluării accidentale a cursurilor de apă Orăștie și Mureș

 •  Mediu
601 afişări

Administrația Națională "Apele Române" acționează prin structurile sale pentru limitarea poluării accidentale a cursurilor de apă Orăștie și Mureș, în urma incendiului produs marți după-amiaza la fabrica S.C. TERPENA S.R.L., județul Hunedoara, informează ANAR printr-un comunicat remis AGERPRES.

82aea4c7-f54c-4f12-9613-313bb378f0e8

Conform sursei citate, incendiul la fabrica specializată în fabricarea de uleiuri esențiale și chimicale aromatice a generat poluarea râului Orăștie și posibil a râului Mureș.

În zonă s-au deplasat reprezentanții A.N. "Apele Române" prin Administrația Bazinală de Apă Mureș. Pentru intervenția rapidă s-au folosit absorbante biodegradabile, baraje absorbante, rulouri absorbante, lavete absorbante, capcane petrol, rezervoare stocare materiale colectare, o barcă pneumatică cu motor, un sistem mobil de ancorare și un generator de curent. În cursul serii au fost montate 8 baraje absorbante, pe râul Orăștie, amonte de podul CFR, pentru stoparea propagării substanțelor în râul Mureș.

Totodată, la solicitarea ISU Hunedoara, s-a asigurat prezența în Centrul unic de coordonare de la nivel județean a personalului din birourile de exploatare și situații de urgență, începând cu ora 18:00, și a continuat și miercuri.

"Au fost luate 12 probe de apă, din mai multe secțiuni, amonte și aval de zona incendiului, din râul Orăștie, precum și din râul Mureș. În urma rezultatelor analizelor s-au constatat următoarele: pH-ul ridicat cu care a intrat râul Orăștie, în râul Mureș, se va diminua relativ repede și pe distanța scurtă din cauza capacității naturale de tamponare a pH-ului apei râului Mureș, care are un debit de cca 50 de ori mai mare decât râul Orăștie (cca 0.80-0.90 mc/s la Orăștie/râu Orăștie față de cca 47-50 mc/s la Branisca/râul Mureș); timpul de propagare a undei de poluare pe Mureș este relativ mare, pe distanța de 44.5 km dintre Orăștie și Branisca, timpul fiind de 15 — 17 ore", se menționează în comunicat.

Miercuri, reprezentanții A.B.A. Mureș au amplasat baraje plutitoare, din materiale absorbante pe râul Mureș, în zona Bejan-comuna Șoimuș, amonte de barajul S.C. Electrocentrale S.A. Mintia. Până la blindarea rețelei de canalizare a S.C. Terpena SRL, S.C. Activitatea Goscom S.A. Orăștie, va evacua apele uzate orășenești, prin by pass, în râul Orăștie. De asemenea, se continuă monitorizarea sursei de poluare, respectiv cursurile de apă Orăștie și Mureș.

Incendiul de la fabrica de uleiuri esențiale din Orăștie s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri pătrați ai platformei industriale din localitate. Focul a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore de luptă cu flăcările.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara a constituit o comisie pentru investigarea cauzelor probabile care au dus la producerea incendiului de la fabrica de uleiuri esențiale din municipiul Orăștie, în calcul fiind luată și posibilitatea utilizării unor imagini video de la sistemul de supraveghere al uzinei, a declarat miercuri prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Hunedoara, lt.col. Claudiu Achim.

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, operatorul economic din Orăștie a fost sancționat de GNM, în 2016, cu o amendă de 40.000 lei, pentru că nu a întocmit și transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor periculoase, și cu o altă de 20.000 lei, în 2017, pentru neactualizarea notificării substanțelor periculoase depozitate pe amplasament, iar pentru nerespectarea măsurilor stabilite anterior, sancțiunea contravențională prevăzută de legislația în vigoare este de 100.000 lei.

Hunedoara: Incendiul de la fabrica din Orăștie a cauzat o poluare masivă pe râul din apropierea uzinei

Aproape toți peștii din râul care trece prin dreptul fabricii de uleuri esențiale din municipiul Orăștie, grav afectată marți seara de un incendiu puternic, au murit din cauza poluării cursului de apă, a declarat miercuri, la Deva, comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Robert Szep.

De asemenea, calitatea aerului în Orăștie a fost alterată, mai ales în perioada de maxim a incendiului, când în atmosferă s-a degajat mult fum, însă valorile înregistrate nu au fost de natură să pună în pericol viața oamenilor.

"S-a produs o poluare semnificativă, mai ales pe factorul de mediu apă, și o alterare a calității aerului în perioada când incendiul a fost la cotele maxime. Pe calitatea aerului, Agenția de Protecția Mediului și-a instalat puncte de măsurare; din fericire, depășiri foarte mari nu au fost (...). S-au identificat totuși niște depășiri pe benzen și derivați ai acestuia și pe dioxidul de sulf și pe compuși organici volatili, nu foarte semnificativ", a spus comisarul de mediu.

El a precizat că, datorită condițiilor meteo, fumul rezultat în urma incendiului a urcat și s-a dispersat în atmosferă la înălțimi foarte mari, fapt pentru care sănătatea populației nu a fost pusă în pericol.

Pe de altă parte, probleme acute de poluare au fost consemnate pe cursul de apă al râului Orăștie, unde mortalitatea piscicolă a fost totală.

"Colegii noștri de la Apele Române au intervenit cu flotoare și au reușit să rețină substanțele organice care au ajuns în pârâul Orăștioara. Din păcate, o parte care s-a dizolvat în apă a ajuns și în râul Mureș, producând o mortalitate piscicolă, nu foarte mare. Însă pe râul Orăștie a murit cam tot ce trăia în apă (...) 3-4 kilometri, până la intrarea în Mureș", a explicat comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu.

Barajele de retenție ale substanțelor organice au fost instalate la deversarea râului Orăștie în râul Mureș și la circa 20 de kilometri pe râul Mureș. Se estimează că pelicula de poluare va fi reținută total de acele flotoare, în umătoarele ore.

Incendiul de la fabrica de uleiuri esențiale din Orăștie s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri pătrați ai platformei industriale din localitate.

Focul a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore.

În operațiuni au fost implicați 50 de pompieri hunedoreni, precum și din județele Alba, Sibiu, Timiș și Gorj, ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă.

Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilități de reinițiere a arderii.

AGERPRES / (A, AS — autor: Sorin Blada, editori: Irina Poenaru, Nicoleta Gherasi)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Mediu

Cele mai citite din Mediu

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe