UPDATE Cutremur de 8,2 în Mexic: Bilanțul a urcat la 58 de morți (oficial) | Președintele Mexicului: Seismul de joi a fost cel mai puternic din ultimul secol (FOTO/VIDEO)

 •  Mediu
3667 afişări

Un puternic seism cu magnitudinea de 8,2 s-a produs în noaptea de joi spre vineri într-o regiune de coastă din sudul Mexicului, distrugând mai multe locuințe în statul Chiapas și provocând moartea a 58 de persoane. Enrique Pena Nieto, președintele Mexicului, a declarat că seismul a fost cel mai puternic cutremur înregistrat în această țară în ultimul secol.

10b0564b-6f10-4057-82bd-24c8aa94fa82

* O celulă de criză a MAE coordonează intervențiile din Mexic, după cutremur; o solicitare de asistență consulară — înregistratăUPDATE ORA 23.39 Cutremur în Mexic: Bilanțul a urcat la 58 de morți (oficial)

Bilanțul cutremurului cu magnitudinea 8,2 care a lovit sudul Mexicului în cursul nopții de joi spre vineri a urcat la 58 de morți, au anunțat autoritățile mexicane, citate de AFP.

"Comitetul național al serviciilor de urgență a numărat 58 de morți în cursul seismului de la 7 septembrie: 45 la Oaxaca, 10 la Chiapas și trei la Tabasco", a informat pe Twitter coordonatorul național al protecției civile, Luis Felipe Puente.


Cutremurul a fost, se pare, mai puternic decât seismul devastator din 1985 care a distrus zone întregi din Ciudad de Mexico și a provocat moartea a mii de persoane, dar de această dată pagubele materiale suferite de capitala țării au fost limitate.

Institutul seismologic din Mexic a precizat că un număr de 185 de replici au fost înregistrate după cutremurul de joi noaptea, cele mai puternice având magnitudinea 6,1.

UPDATE ORA 20.27 Aproape 200 de replici după seismul cu magnitudinea 8,2 din Mexic

Un număr de 185 de replici au fost înregistrate după cel mai puternic cutremur care a lovit Mexicul în ultimul secol, care a avut magnitudinea 8,2, relatează DPA.

Institutul seismologic din Mexic a precizat că cele mai puternice dintre aceste 185 de replici au avut magnitudinea 6,1.

Guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, a declarat că cele mai grave urmări s-au înregistrat pe istmul Tehuantepec, în orașul Juchitan, unde au murit 17 oameni, potrivit datelor disponibile în prezent.

În total, 35 de oameni au murit în urma seismului cu magnitudinea 8,2 din noaptea de joi spre vineri, conform ultimului bilanț prezentat de AFP.

UPDATE ORA 16.45 Cutremur în Mexic: Cel puțin 32 de morți (nou bilanț)

Cel puțin 32 de persoane au murit în Mexic în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 din noaptea de joi spre vineri, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în această țară, relatează Reuters.

Cutremurul a fost, se pare, mai puternic decât seismul devastator din 1985 care a distrus zone întregi din Ciudad Mexico și a provocat moartea a mii de persoane, dar de această dată pagubele materiale suferite de metropolă au fost limitate.

Unele dintre informațiile cele mai grave au venit inițial din orașul Juchitan din statul Oaxaca, unde părți din oraș, un hotel, un bar și alte clădiri au fost complet distruse.

Alejandro Murat, guvernatorul statului, a declarat că în Oaxaca au fost înregistrați 23 de morți, dintre care 17 în Juchitan.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență a declarat că decesele a șapte oameni au fost confirmate în statul vecin Chiapas. Anterior, guvernatorul din Tabasco, Arturo Nunez, a spus că doi copii au murit în acest stat.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea în zonele grav afectate pentru a descoperi oameni prinși în clădirile prăbușite.

La aeroportul din Ciudad de Mexico o parte din ferestre s-au spart din cauza cutremurului și în mai multe cartiere ale capitalei s-a întrerupt curentul, afectând peste un milion de persoane. Seismul a fost resimțit și în statul vecin Guatemala.

Seismul a provocat un tsunami de 0,7 metri în largul Mexicului, a anunțat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific. Televiziunile mexicane au difuzat imagini cu apele care s-au retras 50 de metri, iar autoritățile au evacuat unele zone de coastă.

UPDATE ORA 15.54 Locuitorii din Ciudad de Mexico au beneficiat de un sistem de alertare generalizat după seismul cu magnitudinea 8,2

UPDATE ORA 14.46 Evacuare din insulele Galápagos ca urmare a alertei de tsunami declanșată după cutremurul din Mexic

UPDATE ORA 13.58 Seismul din Mexic: cel puțin 15 persoane au murit (oficial)

Puternicul seism cu magnitudinea de 8,2 care s-a produs în sudul Mexicului în noaptea de joi spre vineri a făcut cel puțin 15 morți, au anunțat autoritățile mexicane, citate de AFP.

Totalul victimelor "este de 15, pe baza numărătorii efectuate de statele federale", a declarat directorul Protecției Civile din Mexic, Ricardo de la Cruz, pentru postul Milenio TV. Seismul din noaptea de joi spre vineri a fost cel mai puternic cutremur de pământ produs în Mexic în ultimul secol.

Potrivit DPA, bilanțul victimelor a fost confirmat și de președintele mexican Enrique Pena Nieto, citat de Foro TV.
Enrique Pena Nieto a făcut această dezvăluire în fața jurnaliștilor mexicani după ce a ieșit dintr-o reuniune a Centrului Național pentru Prevenirea Dezastrelor, relatează acest post de televiziune.

Zece persoane au fost ucise în statul Oaxaca, a spus președintele mexican. Alte trei au murit în statul Chiapas și două în statul Tabasco.

Pe Twitter, președintele Enrique Pena Nieto a spus că seismul produs noaptea trecută pe coasta sud-vestică a Mexicului a fost cel mai puternic cutremur de pământ înregistrat în această țară în ultimul secol.

Președintele mexican a mai spus că seismul a produs și importante pagube materiale. Un milion de persoane au rămas fără electricitate, însă aceasta a fost restabilită în ultimele ore pentru 800.000 dintre ele.

Au fost înregistrate deja 62 de replici ale seismului și este posibil ca una dintre replicile viitoare să aibă o magnitudine de până la 7,2.

UPDATE 11.47 Președintele Mexicului: Seismul de joi, cu o magnitudine de 8,2, a fost cel mai puternic din ultimul secol

Enrique Pena Nieto, președintele Mexicului, a declarat că seismul care s-a produs în noaptea de joi spre vineri a avut o magnitudine de 8,2 și a fost cel mai puternic cutremur înregistrat în această țară în ultimul secol, informează AP în varianta online.

Președintele mexican a confirmat informația conform căreia cel puțin cinci persoane au murit în urma seismului. El a mai spus că seismul a produs și importante pagube materiale. Un milion de persoane au rămas fără electricitate, însă aceasta a fost restabilită în ultimele ore pentru 800.000 dintre ele.
Președintele mexican a dezvăluit că au fost înregistrate deja 62 de replici ale seismului și că este posibil ca una dintre replicile viitoare să aibă o magnitudine de până la 7,2.

U.S. Geological Survey a raportat că un seism cu magnitudinea de 8,1 s-a produs într-o regiune de coastă din sudul Mexicului, distrugând mai multe locuințe în statul Chiapas. Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanță de 1.000 de kilometri, și au determinat autoritățile locale să emită o alertă de tsunami.

Valuri care se înscriu în categoria tsunami au fost semnalate deja pe coasta mexicană de la Oceanul Pacific după acest seism.

Pacific Tsunami Warning Center a anunțat că valuri cu înălțimea de 1 metru (peste nivelul mediu al mareelor) au fost măsurate lângă Salina Cruz. Valuri mai mici au fost observate în apropiere de alte regiuni de coastă sau în larg, unde au fost măsurate cu ajutorul unor balize.

Același centru prevede că alte țări din America Centrală, precum Ecuador, El Salvador și Guatemala, s-ar putea confrunta cu valuri cu înălțimi de până la un metru.

Specialiștii afirmă că nu există motive de îngrijorare din acest punct de vedere pentru statul american Hawaii și insulele din Pacificul de Vest și de Sud.
Rezidenții din Ciudad de Mexico — mulți dintre ei în pijamale — și-au părăsit locuințele și, înspăimântați, s-au reunit în grupuri mari pe străzi. Mai multe cartiere au rămas cufundate în întuneric după ce alimentarea cu energie a fost întreruptă.

U.S. Geological Survey a anunțat că seismul s-a produs la 23:49 (ora locală) și a avut epicentrul la 165 de kilometri vest de Tapachula în statul Chiapas, nu foarte departe de Guatemala, la o adâncime de 69,7 kilometri.

Seismul a cauzat moartea a cel puțin cinci persoane, dintre care doi copii în statul mexican Tabasco.

Arturo Nunez, guvernatorul statului Tabasco, a spus că unul dintre copii a murit după ce un zid s-a prăbușit, iar celălalt era un bebeluș care a murit într-un spital pentru copii rămas fără electricitate, după ce alimentarea ventilatorului din secția pentru bebeluși a fost oprită.

Celelalte trei decese s-au produs în statul Chiapas.

Manuel Velasco, guvernatorul statului Chiapas, a declarat pentru postul Milenio TV că decesele s-au produs în localitatea San Cristobal de las Casas. Două dintre victime sunt femei, care au murit după prăbușirea unei case și a unui zid. Manuel Velasco a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere de coastă să își părăsească locuințele ca măsură de precauție. El a mai precizat că seismul a avariat spitale și școli.
În Guatemala, președintele Jimmy Morales a ținut un discurs la postul public de televiziune în care a îndemnat populația să își păstreze calmul, în timp ce serviciile de urgențe verifică dacă s-au produs victime și pagube materiale.

"Am informații neconfirmate despre anumite pagube și despre moartea unei persoane, deși nu avem încă detalii", a spus președintele Morales. El a precizat că acel deces neconfirmat s-ar fi produs în statul San Marcos, aflat în apropiere de granița cu Mexicul.

Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică, informează AFP.

În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico și a făcut peste 10.000 de victime.

După acea tragedie, autoritățile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcțiilor de clădiri și au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasați în regiunile de coastă.
UPDATE ORA 10.32 UPDATE Seism cu magnitudinea de 8,1 în sudul Mexicului: cel puțin cinci oameni au murit

Un puternic seism cu magnitudinea de 8,1 s-a produs în noaptea de joi spre vineri într-o regiune de coastă din sudul Mexicului, distrugând mai multe locuințe în statul Chiapas și provocând moartea a cel puțin cinci persoane, dintre care doi copii în statul mexican Tabasco. Autoritățile au emis vineri și o avertizare de tsunami pentru mai multe state din America Centrală, informează AP.

Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanță de 1.000 de kilometri. Rezidenții — mulți dintre ei în pijamale — și-au părăsit locuințele și, înspăimântați, s-au reunit în grupuri mari pe străzi. Mai multe cartiere au rămas cufundate în întuneric după ce alimentarea cu energie a fost întreruptă.

U.S. Geological Survey a anunțat că seismul s-a produs la 23:49 (ora locală) și a avut epicentrul la 165 de kilometri vest de Tapachula în statul Chiapas, nu foarte departe de Guatemala, la o adâncime de 69,7 kilometri.
Arturo Nunez, guvernatorul statului Tabasco, a spus că unul dintre copii a murit după ce un zid s-a prăbușit, iar celălalt era un bebeluș care a murit într-un spital pentru copii rămas fără electricitate, după ce alimentarea ventilatorului din secția pentru bebeluși a fost oprită.

Celelalte trei decese s-au produs în statul Chiapas.

Manuel Velasco, guvernatorul statului Chiapas, a declarat pentru postul Milenio TV că decesele s-au produs în localitatea San Cristobal de las Casas. Două dintre victime sunt femei, care au murit după prăbușirea unei case și a unui zid. Manuel Velasco a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere de coastă să își părăsească locuințele ca măsură de precauție. El a mai precizat că seismul a avariat spitale și școli.
U.S. Tsunami Warning System a emis o alertă de tsunami pentru regiunile de pe coasta Oceanului Pacific din mai multe țări din America Centrală, inclusiv în Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama și Honduras, în următoarele trei ore.

Directorul Apărării Civile din Chiapas a declarat pe Twitter că angajații lui se află în aceste momente pe străzi, oferind primul ajutor persoanelor și rezidenților care se pregătesc pentru primele replici ale seismului.

În Guatemala, președintele Jimmy Morales a ținut un discurs la postul public de televiziune în care a îndemnat populația să își păstreze calmul, în timp ce serviciile de urgențe verifică dacă s-au produs victime și pagube materiale.

"Am informații neconfirmate despre anumite pagube și despre moartea unei persoane, deși nu avem încă detalii", a spus președintele Morales. El a precizat că acel deces neconfirmat s-ar fi produs în statul San Marcos, aflat în apropiere de granița cu Mexicul.
Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică, informează AFP.

În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico și a făcut peste 10.000 de victime.

După acea tragedie, autoritățile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcțiilor de clădiri și au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasați în regiunile de coastă.


UPDATE ORA 08.46 Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în Mexic. Cutremurul, cel mai puternic de după anul 1985

Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă în noaptea de joi spre vineri, zguduind clădirile din centrul și sudul țării, a anunțat U.S. Geological Survey (USGS). În timpul seismului, numeroase persoane au ieșit din casele lor și au început să fugă pe străzile din Ciudad de Mexico, informează Reuters.

Nu există deocamdată rapoarte despre producerea unor eventuale pagube materiale.

Agenția de protecție civilă din Mexic a anunțat că acesta a fost cel mai puternic seism din această țară de după devastatorul cutremur de pământ din 1985 care a distrus numeroase clădiri și a ucis câteva mii de oameni.


Locuitorii din Ciudad de Mexico au ieșit pe străzi în pijamale, iar alarmele au început să sune imediat după seism, care s-a produs cu puțin timp înainte de miezul nopții, a precizat un martor, citat de Reuters. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe cartiere.

"Nu am fost niciodată într-o zonă în care pământul să se miște atât de mult. Prima dată am râs, dar apoi luminile s-au stins și nu știam ce să fac. Aproape că am căzut peste balustradă", a spus Luis Carlos Briceno, un arhitect în vârstă de 31 de ani, care vizita orașul Ciudad de Mexico.

Epicentrul seismului s-a aflat la 123 de kilometri sud-vest față de orașul Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri.

Potrivit DPA, o alertă de tsunami a fost emisă pentru mai multe state din regiune — Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras și Ecuador—, a anunțat US Tsunami Warning Centre.
ORA 08.27 Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului — USGS

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă în noaptea de joi spre vineri, zguduind clădirile din capitala acestui stat, a anunțat U.S. Geological Survey (USGS), informează Reuters.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au ieșit pe străzi după cutremur, a dezvăluit un martor, citat de aceeași agenție de presă.

Epicentrul seismului s-a aflat la 123 de kilometri sud-vest față de orașul Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri. Este posibilă producerea unui tsunami, a anunțat Pacific Tsunami Warning Centre.

AGERPRES/(AS — autori: Florin Bădescu, Florin Ștefan, editori: Codruț Bălu, Mihaela Nicolaescu, Alic Mîrza, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editori online: Simona Aruștei, Irina Giurgiu, Adrian Dădârlat)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării știrilor pe fluxul agenției.

Citiți și:

Cutremure cu magnitudinea peste 6, produse în lume în 2017 (cronologie)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Mediu

Cele mai citite din Mediu

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe