COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tel Aviv, 21 iun /Agerpres/ - Israelul a reuşit în ultimele decenii, folosindu-şi toate resursele de care dispune, să pună la punct unul dintre cele mai performante şi mai ingenioase sisteme de alimentare cu apă din lume.

Dintr-o zonă deşertică şi semi-aridă, aflată într-o acută şi permanentă criză în ceea ce priveşte apa, Israelul dispune în prezent de rezerve de apă pe care nu le-a mai avut niciodată. Mai mult, graţie inovării şi tehnologiilor puse la punct, Israelul exportă în întreaga lume cunoştinţe şi produse în domeniile apei şi agriculturii.

"Am realizat un proiect prin care să aducem din zona de nord a ţării în sud, de la zonele bogate, la cele sărace. N-a fost destul şi aveam nevoie de tot mai multă apă. Ne-am gândit la resurse noi. Am adus apă din munte. De câţiva ani ne-am dat seama că apa reziduală este o resursă importantă care, după ce este tratată, poate fi refolosită în agricultură. 50% din apa pe care o folosim acum pentru agricultură e apă reciclată. Am descoperit acest lucru şi tot n-a fost de ajuns. Apoi ne-am gândit la desalinizare şi prin anii '90 am început să folosim Marea Roşie ca sursă de apă. După 15 ani avem cinci mega proiecte prin care se desalinizează apa, însumând 600.000 de milioane de metri cubi', spune Yossi Yaacoby, director al WaTech Division, parte a marii companii Mekorot.

El a mai spus că, în prezent, Israelul e independent în ceea ce priveşte cantitatea de apă, indiferent când plouă şi cât de mare e seceta.

'Din 2015 suntem independenţi privind resursele de apă şi nu contează cât plouă, ne putem întreţine singuri. Dar avem o problemă nouă: în ultimii patru ani nu prea mai este apă în nord, unde sunt mari secete, nordul care era înainte cea mai bogată zonă. Acum trebuie să facem sisteme noi pentru ei, trebuie să ne gândim cum să ducem apă desalinizată până în nord. Dacă la început aduceam apă din nord în sud, acum trebuie să ducem apă din sud în nord', a menţionat Yossi Yaacoby.

La rândul său, Gilad Peled, de la Israel Export Institute, a explicat filosofia apei în ţara sa. 'În anii 90, dacă cineva spunea că se poate trăi cu SIDA, n-ar fi fost crezut, dar acum se poate trăi cu SIDA. Acelaşi miracol este şi aici, cu apa. Dacă cineva ar fi zis acum 50 de ani că vom avea industrii care să producă apă, aţi fi spus că oamenii aceia sunt nebuni. Da, desalinizăm apă de 20 de ani deja, ba chiar mai mult. Asta înseamnă a avea o soluţie pentru problemă. Iar pasul următor e nu numai să avem apă, ci s-o facem şi ecologic, mai eficient din punct de vedere al costurilor, într-un proces de producţie mai rapid. Dacă în trecut erau instalaţii de desalinizare foarte mari, acum există şi soluţii mai mici, ce pot fi instalate la domiciliu. Poţi să instalezi o conductă, la un capăt conectată la o sursă de apă folosită sau de apă sărată, iar în decurs de o oră poţi să ai la celălalt capăt apă de băut. Cred cu adevărat că informarea, diseminarea acestor idei, reprezintă dovada că-ţi pasă. Dorim să împărtăşim cunoştinţele noastre despre apă şi sistem, faptul că nu e doar o afacere, ci să arătăm că ne pasă cu adevărat', a spus Gilad Peled.

Mekorot este o companie guvernamentală fondată în 1937 (în timpul Mandatului britanic pentru Palestina), iar infrastructura şi instalaţiile uriaşe de apă construite de companie au uşurat esenţial viaţa în Israel şi au oferit în permanenţă soluţii pentru toate sectoarele. Activităţile companiei Mekorot cuprind câteva domenii principale: rezerva de apă, managementul resurselor de apă, calitatea apei, securitatea apelor, desalinizare, hidrologie şi foraj, epurarea apelor uzate, recuperarea afluenţilor şi a apei de ploaie, cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor legate de apă, dezvoltarea durabilă.

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenţie deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanţe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority), dar şi numeroase firme şi companii susţinute financiar de stat, care se ocupă cu soluţii de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigaţii etc. Printre aceste firme, companii şi asociaţii se numără Sorek Seawater Desalination Plant, Investment Promotion Center and Israel NewTech, Water Technologies Israel export institute, ICS2, Synthesis, TaKaDu, Mekorot, Utilis, Hutchison Kinrot Technology Incubator, Israel Export Institute Professionals, SupPlant, Green Horizons, Netafim, Shafdan, Aryeh Pools, Tifrah Recycled Water Reservoir and agriculture fields.

De asemenea, o importanţă deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privinţa folosirii judicioase a apei, a protejării şi reciclării acesteia. Cercetarea în domeniul apei şi a agriculturii ocupă un loc important, iar unul dintre vârfurile în domeniu este Facultatea de agricultură din Rehovot, unde vin să studieze tineri din numeroase ţări.

În perioada 12-14 septembrie, în Israel va fi organizată o amplă conferinţă internaţională dedicată apei, Watech (Water Technology & Environment Control Exhibition & Conference) Israel 2017, care va avea ca temă 'Apa în era digitală'.AGERPRES/(AS - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.