Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 18 ian /Agerpres/ - Anul 2016 a fost cel mai cald de la începutul înregistrărilor de date privind temperaturile în 1880, fiind cel de al treilea record anual consecutiv de căldură, a anunţat miercuri Agenţia americană pentru oceane şi atmosferă (NOAA), relatează AFP.

Cu o creştere record a mercurului din termometre în fiecare dintre lunile din ianuarie şi până în august, temperatura de la suprafaţa uscatului şi a oceanelor a fost cu 0,94 grade Celsius superioară mediei secolului al XX-lea (care a fost de 13,9 °C), depăşind precedentul record din 2015, când temperatura a fost superioară cu 0,04 °C celei din secolul trecut, a precizat NOOA.

Septembrie 2016 a marcat sfârşitul recordurilor lunare consecutive de căldură înregistrate timp de 16 luni, fapt care a fost provocat parţial de repetarea curentului ecuatorial cald din Pacific, El Nino. Acesta a început să se disipeze începând din primăvară.

Într-o analiză separată a datelor privind temperaturile mondiale, NASA a determinat şi ea că 2016 a fost anul cel mai cald de pe glob în 136 de ani.

De la începutul secolului al XXI-lea, planeta a înregistrat cinci ani record de căldură, în 2005, 2010, 2014, 2015 şi 2016.

"Chiar dacă nu ţinem cont de încălzirea provocată de influenţa El Nino, 2016 rămâne anul cel mai cald din istoria modernă", a declarat profesorul Piers Forster, director al Centrului internaţional Priestley pentru climat din cadrul universităţii din Leeds, Marea Britanie.

Potrivit acestuia, "2017 va fi probabil mai puţin cald, dar mă aştept la noi recorduri de temperatură pe planetă în următorii câţiva ani".

În luna decembrie 2016, temperatura la suprafaţa uscatului şi a oceanelor s-a situat cu 0,79 °C peste media din secolul al XX-lea. Luna trecută a fost astfel cea de a treia lună de decembrie cea mai caldă din anale după 2014 şi 2015.

Pentru întregul an 2016 temperatura la suprafaţa uscatului a fost cu 1,43 °C superioară mediei din secolul al XX-lea, fiind cea mai ridicată din 1880 şi depăşind precedentul record din 2015, de 0,10 °C, a precizat NOOA.

Mercurul din termometre a atins niveluri fără precedent în estul Rusiei, în extremitatea vestică a Canadei, o parte din estul Statelor Unite, majoritatea Americii centrale, nordul Americii de Sud, precum şi în Africa de vest, părţi din Asia de sud şi regiuni din Australia, în special de-a lungul coastei nordice şi estice. Statul american Alaska, de exemplu, a înregistrat în 2016 cea mare temperatură medie din 1925, când a început centralizarea datelor legate de temperaturi.

Temperatura de la suprafaţa oceanelor s-a situat în 2016 cu 0,75 °C peste media secolului al XX-lea, fiind cea mai ridicată din perioada 1880-2016. Aceasta nu a depăşit totuşi precedentul record stabilit în 2015 decât cu 0,01 °C.

Temperaturile mărilor şi oceanelor au fost ridicate în special în 2016 în nordul Pacificului în apropiere de Alaska, în Marea Bering, în părţi din regiunea central-vestică a Atlanticului şi estul Oceanului Indian.

Recorduri de frig au fost înregistrate în apele situate la est de Strâmtoarea Drake, în apropiere de Peninsula Antarctică, unde temperaturile sunt mult mai scăzute decât media de la sfârşitul anului 2013.

Topirea banchizei arctice a continuat în 2016: suprafaţa medie a gheţarilor care plutesc pe ocean a fost de circa 10,1 milioane de kilometri pătraţi, cea mai mică suprafaţă măsurată de la începutul monitorizării prin satelit în 1979, potrivit Centrului naţional al zăpezii şi gheţii din SUA.

Arctica a avut în 2016 cele mai calde 12 luni de la începutul centralizării datelor privind temperaturile în această regiune în 1900, ceea ce a dus nu numai la o topire fără precedent a banchizei dar şi la formarea cu întârziere a gheţii în toamna anului trecut.

În Antarctica, suprafaţa medie anuală a gheţurilor de pe ocean a fost a doua cea mai mică din anale, cu 11,1 milioane kmp, reducându-se la niveluri fără precedent în noiembrie şi decembrie.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.