Erika Stanciu (MMAP): Ordonanța 51 aduce măsuri de prevenție și stabilește sancțiuni pentru descurajarea faptelor ilegale

 •  Mediu
2232 afişări

Ordonanța 51 privind infracțiunile silvice aduce măsuri de prevenție și stabilește sancțiuni pentru descurajarea faptelor ilegale, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri de specialitate organizată în Comisia de Mediu din Camera Deputaților, Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

426474a4-795a-4180-a8cc-6df719d1e326

'Referitor la OUG 51 se contestă caracterul de urgență, dar în același timp se spune că anumite fapte din regimul silvic nu sunt sancționate. OUG aduce măsuri de prevenție, stabilește sancțiuni cu scop privind descurajarea faptelor ilegale. Dacă administratorii își fac treaba, nu cred că se pune problema unor sancțiuni. Dacă se dorește anularea acestei Ordonanțe, noi vom lăsa procedura parlamentară să continue. Eu am venit cu bună credință în Parlament cu această Ordonanță, în luna martie. Ordonanța a preluat, în proporție de 95%, prevederile Plx 162, aprobate în 2014 atât de Comisia de Mediu, cât și de Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Noi am cerut prorogare de la Guvern pentru a clarifica anumite puncte din Ordonanță, dar nu ne-a fost acceptată', a spus Stanciu.

Pe de altă parte, oficialul Ministerului Mediului a menționat că volumul de 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal din pădurile României nu poate fi contestat, un raport pe tema sectorului silvic fiind avizat de Comisia Tehnică de Avizare în Agricultură (CTAS) în 2014.

'În legătură cu 8,8 milioane mc, pot să vă spun că cifra are la bază raportul CTAS întocmit în 2014. Este un aviz CTAS, iar Ministerul și-a sumat această cifră în acel an. Această cifră nu cred că poate fi contestată de către nimeni decât dacă se face un studiu cel puțin precum IFN (...) Referitor la arborii dispăruți, oricât de mult ne-am dori să băgăm această cifră sub preș, nu putem. De ce nu s-au constatat acele 8,8 milioane mc în urma controalelor este o întrebare pe care ne-o punem și noi. Avem probleme deosebit de mari cu angajarea personalului pentru Gărzile Forestiere. Avem în plan angajarea a maximum 560 de persoane pentru această entitate. Este unul dintre motivele principale pentru care nu s-au constatat volume ilegale. În momentul de față, ar trebui să arătăm că lucrurile s-au așezat și nu putem nega cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal. Dacă vrem să contestăm cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal trebuie să venim cu un alt IFN, realizat de altcineva', a subliniat Erika Stanciu.

Forestierii au solicitat, luni, Parlamentului suspendarea Ordonanței 51 privind contravențiile silvice și consideră că acest act normativ este unul care lovește numai în personalul silvic, nicidecum în persoanele care produc, cu adevărat, pagube în pădurile României.

Săptămâna trecută, Nostra Silva atrăgea atenția asupra faptului că actuala criză a lemnului de foc destinat populației este cauzată și de intrarea recentă în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contravențiile silvice, prin care controalele au devenit abuzive.

La jumătatea lunii octombrie, WWF-România menționa că măsura de sancționare a unui operator care transportă în mod legal lemn, dar la care se constată, în urma controlului din trafic, faptul că există o diferență de 1% între volumul înscris în documente și cel din autovehicul, este abuzivă.

Conform Inventarului Forestier Național (IFN), România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. Pe lângă suprafața de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.

Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură și prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii și industriei alimentare de 12%. Inventarul IFN a fost realizat în perioada 2008 — 2012, un nou ciclu de analiză fiind demarat în 2013.

Documentul IFN relevă faptul că volumul anual mediu recoltat în perioada anterioară anului 1989 este de 25 milioane metri cubi, după 1989 volumul mediu scăzând la o medie de 15 milioane metri cubi. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Național, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creșterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) și Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporție mai mică din creștere.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totală de peste 2,2 miliarde euro și exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.

România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.

În primăvara anului trecut, în cadrul protestelor societății civile pentru protejarea pădurilor, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în inițiative legislative, iar dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituție cu rol de control în domeniul silvic și înființarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive.

Potrivit organizațiilor de mediu, cu toate acestea, situația pădurilor din România este în continuare în impas, datele oficiale arătând că, anual, dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Mediu

Cele mai citite din Mediu

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe