COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Canberra, 18 mai /Agerpres/ - Puii de broasca ţestoasă sunt atraşi la naştere, în mod natural, spre mare prin reflexia Lunii, dar sunt dezorientaţi de luminile artificiale tot mai numeroase de pe coastele marine sau din larg, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista 'Royal Society Open Science', citată de agenţia France Presse (AFP).

Pentru acest studiu, Michele Thums de la Universitatea din Australia de Vest şi grupul său de lucru au echipat toate cele 40 de broaşte ţestoase verzi de vârstă tânără din specia 'Chelonia mydas', cu emiţătoare miniaturale cu ultrasunete. Broaştele ţestoase au fost urmărite apoi prin intermediul unei reţele submarine formate din 36 de receptoare subacvatice plasate în jurul habitatului lor nativ.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că direcţia în care se deplasează puii de broască ţestoasă este foarte mult perturbată de lumina artificială.

În condiţii de lumină ambiantă naturală, direcţiile în care se îndreaptă ţestoasele sunt relativ identice, fiind în principal orientate spre nord / nord-vest faţă de locul în care au fost puse în libertate.

În prezenţa unor lumini artificiale, direcţiile broaştelor ţestoase diferă total, de la 80 la sută în prima noapte de teste, până la 100 la sută în a doua noapte.

Potrivit studiului, "aceasta este prima dovada experimentală că ţestoasele tinere sălbatice sunt atrase de lumini artificiale după intrarea în ocean".

Acest comportament este de natură să le expună la un număr mai mare de prădători, în special din cauza incitării de a rămâne mai mult la marginea ţărmului.

Potrivit studiului, puii de broaşte ţestoase sunt în mod clar atraşi de lumina artificială, dar nu pe termen nelimitat şi îşi pot relua înotul după o pauză.

Însă sursele de poluare luminoasă sunt din ce în ce mai numeroase şi se extind acum prin intermediul unor instalaţii industriale, aşa cum sunt platformele petroliere, mai atrage atenţia agenţia France Presse. AGERPRES /(autor: Constanţa Niţă, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.