COD GALBEN: 22-04-2025 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona de litoral a județului Constanta , respectiv zona localităților, Județul Tulcea , Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 20 oct /Agerpres/ - Câinii ar fi fost domesticiţi iniţial în Asia centrală - Nepal şi Mongolia -, potrivit unui studiu publicat luni în Proceedings of National Academy of Science şi preluat marţi de AFP. Ei descind din lupii suri din Eurasia din care au evoluat de cel puţin 15.000 de ani, precizează cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit totuşi să determine cu exactitate când şi unde a avut loc domesticirea, astfel că există încă o dezbatere în acest sens.

Pe glob există circa un miliard de câini, majoritatea nefiind de rasă, ci metişi. Ultimii aparţin mai degrabă unui grup canin întins din punct de vedere geografic şi diversificat genetic, fiind numiţi câini comunitari sau vagabonzi.

Pentru a stabili originile şi răspândirea primilor câini, cercetătorii au analizat peste 185.800 de marcări genetici din cromozomul Y şi ADN-ul mitocondrial a peste 4.600 de câini, de rasă şi comunitari din 38 de ţări. Analizele, care au dezvăluit o mai mare diversitate genetică la câinii comunitari decât la cei de rasă pură, sugerează că animalele au fost probabil domesticite în Nepal şi Mongolia.

Multe populaţii canine din Egipt, Vietnam şi India prezintă puţine semne de descendenţă din câinii europeni. În schimb, câinii comunitari din sudul Pacificului, America Centrală şi de Sud şi Antile au origini evident europene.

Studiul sugerează că domesticirea câinilor a avut loc în Asia Centrală, animalele domesticite răspândindu-se apoi în Asia de Est şi dincolo de acest spaţiu. Autorii cercetării apreciază că analiza genetică a câinilor comunitari o poate completa pe cea a ADN-ului, realizată anterior în cadrul unui alt studiu, pentru a determina perioada şi locul precis în care a fost domesticit câinele şi evoluţia lui.

Strămoşul câinelui este lupul sur, iar oamenii de ştiinţă sunt toţi de acord asupra acestui lucru.

În studii precedente, echipe de cercetători sugeraseră că originea câinelui ar putea fi în Europa, Orientul Apropiat, Siberia sau în sudul Chinei. Asia Centrală este ultima dintre ipoteze şi cea mai bună, consideră autorii studiului menţionat de AFP.AGERPRES/(AS - autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.