Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, augusztus 12. /Agerpres/ - Többségi szavazattal kedvezően véleményezte pénteki ülésén az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsa (CSM) az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket - tudta meg az AGERPRES a testületből származó forrásokból.

A CSM tagjai közül tizenhárman támogatták, hatan - Cristian Ban, Florin Deac, Mihai Bălan, Tatiana Toader, Gabriela Baltag és Evelina Orina - elutasították a jogszabályokat. A testület álláspontja konzultatív jellegű, a kormány és a parlament sem köteles figyelembe venni.

Az igazságügyi minisztérium július 22-én küldte át véleményezésre a CSM-nek a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsának megszervezéséről szóló törvényt módosító tervezeteket.

Ezek első változatai 2020 szeptemberétől 2021 áprilisig közvitán voltak, amelynek lejárta után többször is módosultak a beérkezett javaslatok figyelembevételével. Majd 2021 második felében átkerültek a CSM-hez véleményezésre, de az igazságügyi tárca ugyanabban az évben visszavonta a tervezeteket, mert előbb láttamozniuk kellett ezeket az illetékes minisztériumoknak is. A CSM-hez végül a tervezeteknek az a változata került át idén júliusban, amelyeket az igazságügyi minisztérium az Európai Bizottsággal egyeztetve dolgozott ki.

Idén tavasszal a tervezeteket közvitára bocsátotta, és összesen 868 módosító javaslat és észrevétel érkezett a minisztériumhoz. Többek között a CSM, a legfőbb ügyészség, a legfelsőbb bíróság, a korrupcióellenes ügyészség, a bírák és ügyészek szervezetei nyújtottak be módosító indítványokat.

Az igazságügyi törvények módosítása az Együttműködési és Ellenőrzés Mechanizmusban foglalt kötelezettségvállalások egyike, és célkitűzésként szerepel az országos helyreállítási tervben is - emlékeztetett egy korábbi közleményében az igazságügyi minisztérium. AGERPRES/(RO - szerző: Mihai STOICA, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: CSEKE Péter)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.