Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, augusztus 6./Agerpres/ - Elődeink harctéri áldozatvállalása volt az alapja az egységes, demokratikus és európai Románia kialakulásának, és most kötelességünk továbbvinni és megvédeni azokat az eszméket, elveket és értékeket, amelyekért ők az életüket adták - hangsúlyozta a mărăşeşti-i megemlékezések alkalmából megfogalmazott szombati üzenetében Klaus Iohannis.

Az államfő üzenetét az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadója, Constantin Ionescu olvasta fel a mărăşeşti-i Hősök Mauzóleumánál szervezett eseményen.
Iohannis emlékeztetett arra, hogy 105 éve, 1917 augusztus 6-án kezdődött a mărăşeşti-i csata, 'a szörnyű fegyveres összecsapás', amelynek végén a román hadsereg került ki győztesen. Méretét és időtartamát tekintve ez volt az első világháború legnagyobb fegyveres küzdelme a román fronton.

'Románia 1916 augusztusában lépett be a háborúba, hogy megvalósítsa a nemzeti eszmét, felszabadítsa az idegen birodalmak uralma alatt élő, elnyomott testvéreit, és egyetlen államban egyesítse a románok által lakott területeket. Katonáink tettei, bátorsága, hősiessége és áldozatkészsége továbbra is inspirációt jelentenek a románok számára, nemzedékről nemzedékre' - fogalmazott az üzenetében az államfő.

Iohannis szerint a modernkori történetében soha nem volt nagyobb veszélyben a román állam léte, mint 1917-ben. Ennek ellenére a román hadsereg meghiúsította az ellenség szándékait, és győzelmet aratott a mărăşeşti-i, mărăşti-i és ojtozi csatában, így a központi hatalmak kénytelenek voltak felhagyni a román fronton indított támadásaikkal.

Az államfő szerint a román katonák csodálatra méltó morálját tükrözte a Mărăşeşti-nél megújított ojtozi csatakiáltás: "Itt nem mehettek át!", amely 1944 szeptemberében az ópálosi csatában a következő generációt is megihlette.

'Katonáink áldozathozatala nemcsak háborús győzelmeket tett lehetővé, hanem a román társadalom modernizációjához is vezetett. Ferdinánd király egyenlő választójogot biztosított minden polgárnak, a parasztok, főként a fronton harcolók, tulajdonjogot kaptak. Ezek a jelentős reformok a demokrácia útjára terelték a nemzetünket' - hangsúlyozta Iohannis.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy mára már Románia a történelem legerősebb katonai szövetségének, a NATO-nak a tagja, ami az ország biztonságát szavatolja. 'Emlékezzünk a hősökre, akiknek csontjai a mărăşeşti-i mauzóleumban, a vranceai dombokon és az összes csatatéren nyugszanak! Örök dicsőség a román nép hőseinek!' - zárta üzenetét. AGERPRES/(RO - szerkesztő: Andreea ROTARU, HU - szerkesztő: CSEKE Péter)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.