Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, június 23./Agerpres/ - A Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön rámutatott, tiszteletben tartja Nicolae Ciucă kormányfő döntését az üzemanyag árának kompenzálását illetően, azonban úgy véli, hogy a szociáldemokraták által javasolt alternatíva sokkal jobb lett volna, és ha az árak ismét nőni kezdenek, újra javasolni fogják az ármaximálást vagy az árrés korlátozását.

A szociáldemokraták emlékeztetnek, hogy az elmúlt napokban több megoldást is javasoltak az üzemanyagárak 'jelentős csökkentésére'.

'Nicolae Ciucă kormányfő az egységes árkompenzáció mellett döntött, amely részben az államot, részben a magánszférát terheli, és az üzemanyagárak 50 banis árcsökkenését eredményezi. Tiszteletben tartjuk a kormányfő döntését, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy a PSD alternatívája jobb lett volna, és jobban megfelelt volan a lakosság elvárásainak' - tette közzé üzenetét a Facebookon a párt.

A szociáldemokraták állítása szerint az árkompenzációt valóban alkalmazták más országok is, de az intézkedés csak rövid ideig, 'néhány hétig működött, majd az árak ismét emelkedni kezdtek, és meghaladták az intézkedés bevezetése előtti szintet'.

Amennyiben ez megtörténik a romániai piacon is, a PSD ismét javasolni fogja a kormánykoalícióban az ármaximálást vagy az árrés korlátozását - szögezik még le a szociáldemokraták.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam.

A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok - például Spanyolország és Franciaország - is hasonló intézkedést fogadtak el.

Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok illetve - számolt még be Ciucă.

Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Cătălin ALEXANDRU, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.