Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, június 23./Agerpres/ - A nyolcadik osztályt végzett tanulók 82,3 százaléka, azaz 122.166 diák ért el legalább 5-ös átlagot a képességfelmérő vizsgán, ami rekordnak számít az elmúlt tíz év viszonylatában - nyilatkozta csütörtökön Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter rámutatott, tavaly 76,8 százalékos volt az 5-ös feletti átlagok aránya, azaz 5,5 százalékkal kisebb, mint idén.

Román nyelv és irodalomból 127.920 jelentkező kapott legalább 5-öst. Ez 85,9 százalékos aránynak felel meg, szemben a tavalyi 84 százalékkal. Matematikából 115.126-an kaptak 5-ösnél nagyobb jegyet, azaz a jelentkezők 77,5 százaléka, ami 10 százalékkal jobb arány a tavalyi 67,4 százaléknál.

Sorin Cîmpeanu szerint Teleorman megyében volt a legkisebb az 5-ösön felüli jegyek aránya, 71,8 százalékos, a legtöbben pedig Kolozs megyében (92,7 százalék), Bukarestben (91,6 százalék) és Brăila megyében (91 százalék) érték el a legalább 5-öst.

A vidéki iskolákban háromszor több 5-ösön aluli átlagot regisztráltak, mint a városi tanintézetekben.

A tárcavezető úgy értékelte, az idei képességfelmérő vizsgát sokkal jobban megszervezték, mint a tavalyit, a tételek nehézségi szintjét sikerült az elmúlt időszak feltételeihez igazítani.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett, hogy az idei képességfelmérő vizsgára 155.568 diák jelentkezett, többen, mint 2016-2019-ben, illetve 2021-ben. A feliratkozottak 95,5 százaléka, azaz 144.494-en jelentek meg a vizsgán, ez az arány is jobb az előző években jegyzettnél. AGERPRES/(RO - szerző: Daniel POPESCU, szerkesztő: Florin MARIN; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.