Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Brüsszel, május 24./Agerpres/ - Tavaly az Európai Unió 25 és 34 év közötti lakosságának 41%-a rendelkezett felsőfokú végzettséggel; e tekintetben Románia az utolsó helyen áll - derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden közzétett adataiból.

Az EU tagállamai célul tűzték ki, hogy 2030-ra 45 százalékra növeljék a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-34 éves uniós lakosság arányát, ehhez képest Romániában tavaly a 23 százalékát tette ki a lakosságnak az ilyen szintű végzettséggel rendelkezők aránya. Alacsony volt még az arány Olaszországban (28%) és Magyarországon (33%).

Az uniós országoknak azonban csaknem fele - Luxemburg, Írország, Ciprus, Litvánia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Svédország, Dánia, Spanyolország, Szlovénia, Portugália és Lettország - teljesítette már a célkitűzést.

Az adatokból az is kiderül, hogy a nők jelentősebb arányban tanulnak tovább. A 25 és 34 év közötti nők 47 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel a férfiak 36 százalékával szemben. Bár a felsőfokú végzettséggel rendelkező férfiak aránya nőtt az elmúlt tíz évben, a növekedés üteme lassabb volt, mint a nők esetében.

Jelentős különbség van e tekintetben a generációk között is. 2021-ben a 25 és 54 év közötti EU-s lakosság 37 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, míg ez az arány az 55 és 74 év közöttiek körében csak 22 százalékos volt.
AGERPRES/(RO - szerző: Mihaela DICU, szerkesztő: Oana TILICĂ, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.