Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Brüsszel, május 24. /Agerpres/ - Az Európai Bizottság kedden megismételte arra vonatkozó ajánlását, hogy Horvátországot, Bulgáriát és Romániát vegyék fel a schengeni térségbe, mivel a schengeni rendszer helyzetéről szóló 2022. évi jelentés szerint ezek az országok teljesítették a csatlakozás valamennyi kritériumát - derül ki az EB honlapján közzétett tájékoztatásból.

Az Európai Bizottság első ízben tett közzé jelentést a schengeni rendszer helyzetéről, miután tavaly kidolgozta a schengeni övezetre vonatkozó stratégiáját.

A jelentés 'emlékeztet a schengeni térség kiteljesítésének fontosságára, és felszólítja a Tanácsot azon határozatok elfogadására, amelyek lehetővé teszik Horvátország, valamint Románia és Bulgária számára a térséghez való hivatalos csatlakozást, tekintettel arra, hogy ezek az országok valamennyi kritériumot teljesítették. Ugyanez vonatkozik majd Ciprusra is a vonatkozó schengeni értékelési folyamat sikeres lezárását követően' - olvasható az EB tájékoztatásában.

A schengeni rendszer helyzetéről szóló jelentés alapul szolgál majd az európai parlamenti képviselők és a belügyminiszterek megbeszéléseihez a június 2-i schengeni fórumon, illetve a Schengen Tanács június 10-i soron következő ülésén.

A jelentés felsorolja a 2022-2023-as időszakra vonatkozó kiemelt intézkedéseket, amelyekkel országos és európai szinten egyaránt foglalkozni kell, így például a következőket: a határigazgatás új informatikai architektúrájának és interoperabilitásának megvalósítása; a határokon átnyúló együttműködési eszközök teljes körű kihasználása; valamennyi utazó szisztematikus ellenőrzésének biztosítása a külső határokon; annak biztosítása, hogy a Frontex teljes mértékben kihasználja a megbízatása által kínált lehetőségeket; minden tartós belső határellenőrzés megszüntetése; a felülvizsgált Schengeni határellenőrzési kódex elfogadása.

A belső határellenőrzések nélküli schengeni térség az európai integráció történelmi vívmánya. 1985-ös létrehozása óta a schengeni térség emberek millióinak mindennapjait változtatta meg. Közel 1,7 millió polgár dolgozik a lakóhelyétől eltérő schengeni államban. Az emberek a schengeni térség által biztosított szabadságok mentén szervezik életüket: naponta 3,5 millió ember utazik a schengeni államok között - derül ki a közleményből.
AGERPRES/ (RO - szerző: Sorin POPESCU, szerkesztő: Mariana IONESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.