Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, szeptember 15./Agerpres/ - Ludovic Orban képviselőházi elnök külön állásfoglalást küldött saját nevében az alkotmánybírósághoz azzal a miniszterelnöki beadvánnyal kapcsolatban, amely szerint az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő.

Állásfoglalásában Orban rámutat, hogy véleménye szerint nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a kormány és a parlament között.

'A parlament magatartása a képviselőház elnökén keresztül nem tekinthető alkotmányellenesnek és tisztességtelennek a bizalmatlansági indítvány közlési módjának tekintetében. A fenti megfontolásból úgy véljük, hogy a kormányfői beadványban bemutatott helyzet nem vonja maga után alkotmányos jellegű jogi konfliktus kialakulását, ezért elutasítását javasoljuk' - áll a Ludovic Orban képviselőházi elnök állásfoglalásában.

Anca Dragu szenátusi elnök szerda reggel szintén bejelentette, hogy egy külön állásfoglalást is elküldött saját nevében az alkotmánybírósághoz azzal a miniszterelnöki beadvánnyal kapcsolatban, amely szerint az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő.

Dragu kedden már elmondta, hogy két állásfoglalást fog elküldeni a taláros testületnek: az illetékes bizottságét, amelyet a házbizottság szavazással elfogadott, illetve a sajátját.

A szenátus, illetve a képviselőház házbizottsága is úgy döntött kedden, hogy elfogadja a szenátus alkotmányossági bizottsága által kifejtett, a kormánynak kedvező álláspontot az alkotmánybírósági beadvánnyal kapcsolatban.

A véleményezésben a bizottság arra kéri a taláros testületet, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust állapítson meg a parlament és a kormány között, mivel "A Cîţu-kormány menesztése, Románia egyetlen esélye a túlélésre" című bizalmatlansági indítványt az alkotmány 113-as cikkelyének megsértésével nyújtották be.

Florin Cîţu kormányfő a múlt héten nyújtotta be beadványát az alkotmánybírósághoz.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.