COD GALBEN: 19-09-2021 ora 14 Intre 14:00 si 17:00 se va semnala temporar intensificări ale vântului cu rafale de peste 55-60 km/h in Județul Alba;

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, szeptember 13./Agerpres/ - Amikor Románia polgári vészhelyzetekkel fog szembesülni, a tűzoltók feladatai egyre nehezebbé válnak, jelentette ki hétfőn, a romániai tűzoltók napján Klaus Iohannis államelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy meg kell teremteni a megelőzés kultúráját a lakosság körében.

'Ez egy olyan nap, amelyet önöknek szenteltek, akik nap mint nap bátran szembenéznek az életveszélyes helyzetekkel, hogy másokat megvédjenek és megmentsenek. (...) A jelen számos új, sajátos kihívást hoz, és a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk ezekre. Az önök munkája évről évre egyre szorosabban kapcsolódik a globális felmelegedés jelenségének erősödéséhez, amely a világ minden régióját érinti. Egyes területeken egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek és az esőzések, míg más területeken szélsőséges hőhullámok és aszályok tapasztalhatók" - mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott ceremónián, melynek keretében kitüntette az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) harci lobogóját, illetve a görögországi tüzek megfékezésében segédkező román egységek parancsnokait.

Az államfő figyelmeztetett, hogy a környezeti tényezők minőségének romlása és az éghajlatváltozás hatásainak széleskörű elterjedése kritikus helyzetet teremthet, melyből kifolyólag a katasztrófavédelmi egységekre stratégiai szerep fog hárulni a polgári védelem mechanizmusában. 'Amikor Románia polgári vészhelyzetekkel fog szembenézni, az önök feladatai egyre nehezebbé válnak" - mondta az elnök a tűzoltóknak.

Iohannis hangsúlyozta, hogy a lakosság körében aktív és folyamatos képzéssel meg kell teremteni a megelőzés kultúráját, hogy az emberek tudják, hogyan kell reagálni egy súlyos vészhelyzet esetén.

A vészhelyzetek gyors és hatékony kezelése érdekében folyamatosan fejleszteni kell a megfelelő technikákkal és felszerelésekkel az intervenciós rendszert, hogy 'Románia jobban felkészüljön a jövőben esetlegesen felmerülő válsághelyzetek sikeres leküzdésére" - mondta az államfő.

Iohannis ugyanakkor elismerését fejezte ki amiatt, hogy a tűzoltók országszerte részt vesznek a COVID-19 járvány hatásainak leküzdésében.

'Tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljék a polgárok bizalmát az állami intézmények és hatóságok iránt, amelyek fő célja a lakosság biztonságának szavatolása' - mondta még az államelnök.
AGERPRES/ (RO - szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.