Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, július 22. /Agerpres/ - Szigorít a medvék lakott területen vagy a települések közelében történő etetéséért járó büntetéseken a kormány - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a medvék etetése jelenleg is tilos, de egy készülő kormányhatározat értelmében a jelenleginél sokkal nagyobb szankciók járnak majd az előírás megszegéséért. Kitért arra, hogy a nagyvadak élőhelyükön történő etetését sem tartják szerencsésnek a szakemberek, mert ezáltal 'medvefarmokká' változnak az erdők és nő a medvepopuláció.

Tánczos Barna beszámolt arról, hogy a környezetvédelmi minisztérium már februárban versenytárgyalást írt ki a romániai medvepopuláció felmérésére. Közlése szerint az Európai Bizottság elvárása, hogy a medvékkel kapcsolatos megelőző intézkedések konkrét adatokra támaszkodjanak.

'A 112-es segélyhívószámra érkező hívások és a kárbejelentések alapján mi le tudunk vonni néhány következtetést a medvék számára vonatkozóan, de ezek közvetett adatok' - magyarázta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a medvepopuláció tudományos eszközökkel történő felmérésére van szükség.

A tárcavezető elmondta, a medvék elleni fellépést szabályozó, szerdán elfogadott sürgősségi rendelet több pontban eltér a környezetvédelmi minisztérium által előterjesztett tervezettől. Tánczos nem részletezte, hogy mi módosult a jogszabályban az eredeti elképzelésekhez képest, de kiemelte, hogy nagyon sokat dolgoztak rajta, és az elmúlt napokban valamennyi érintett minisztérium véleményezte.

Tánczos hangsúlyozta, hogy a sürgősségi rendelet csak lakott területeken megjelenő medvékre vonatkozik. Tájékoztatása szerint a jogszabály lényege, hogy a nagyvadak elleni beavatkozás során a hatóságok a fokozatosság elvét követik. Első lépésként a medvét elkergetik a lakott területről, második lépésként elszállítják a település környékéről, a kilövésére pedig csak akkor kerülhet sor, ha veszélyt jelent az emberekre.

'Több településen nagyon súlyos a helyzet. Úgy gondolom, hogy ezeknek a közösségeknek is joguk van ugyanahhoz a biztonsághoz, mint amilyenben azoknak a településeknek a lakói is részesülnek, ahol nincs medveveszély' - fogalmazott Tánczos Barna.
AGERPRES/(RO - szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Oana TILICĂ, HU - szerkesztő: CSEKE Péter)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.