Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, április 7. /Agerpres/ - A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt fontolgatja, hogy együttműködésbe kezd a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) az ukrajnai magyarok és románok szabadságjogainak védelmében, ugyanis Magyarország 'kivételes' politikát alkalmaz az országhatárokon kívül élő magyarok érdekében - nyilatkozta szerdán Claudiu Târziu, az AUR szenátora.

'Magyar barátainknak szintén van kisebbségük Ukrajnában, vannak iskoláik, gimnáziumaik, magyar nyelvű egyetemi tanszékeik, kulturális tevékenységekre elkülönített pénzük, jelentős összegek. A lehető legkomolyabban fontolgatom, válaszként az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének megkeresésére, hogy szövetségre lépjünk az RMDSZ-szel az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságainak védelmében. Nagyon komolyan mondom: ez egy nyilvános felkérés a párbeszédre, hogy létrejöjjön ez a szövetség. Véleményem szerint Magyarország kivételes politikát folytat a határokon kívüli magyarok védelmében, ez egy modellértékű program más olyan államok számára is, amelyeknek fontosak a határain kívül, kisebbségben élő nemzettársaik' - mondta az AUR társelnöki funkcióját is betöltő Târziu.

A szenátor arról is beszámolt, hogy nemrég látogatást tett Észak-Bukovinában, ahol többen arra panaszkodtak, hogy a román állam már nem folyósítja az ösztöndíjat a románul tanuló diákok számára. Az összeg az idei költségvetésben sem szerepel, az erre vonatkozó módosító javaslatot ugyanis leszavazták - tette hozzá Claudiu Târziu.
AGERPRES/(RO - szerző: Sorinel PENEŞ, szerkesztő: Florin MARIN, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.