Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, február 22./Agerpres/ - A kormány pénzt utal ki a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) bányászai elmaradt béreinek a kifizetésére, jelentette ki hétfőn Raluca Turcan munkaügyi miniszter, a bányászvezetőkkel való találkozás után.

A tárcavezető elmondta, hogy sikerült találniuk néhány intézkedést, amelyek a patthelyzet megoldásához vezethetnek. Ezek egyike egy sürgősségi kormányrendelet, amellyel pénzt utalhatnak át a bérgarancia alapból a csődeljárás alatt álló CEH-nek, és ez a rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben. Második lépésként hétfői ülésén a kormány elfogad egy határozatot a sürgősségi rendelet gyakorlatba ültetéséről, három havi elmaradt bér kifizetési módjáról.

A határozat értelmében három lépésben fogják kifizetni az elmaradt béreket és bérpótlékokat, valamint a nyugalomba vonuló alkalmazottaknak járó végkielégítéseket, a munkahelyre való utazás költségeit, ételjegyeket és távfűtés-támogatást - mondta a miniszter.

Február 25-én és 26-án tehát a bányászok kézhez kapják háromhavi elmaradt fizetésüket, az ételjegyeket és a szállításra biztosított pótlékot, szögezte le munkaügyi tárcavezető, hozzátéve, hogy ezzel a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.

Turcan ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a javasolt intézkedések rábírják a bánya mélyén tüntető 70 bányászt, hogy abbahagyja a tiktakozó akciót.

Hétfő délben több száz Zsil-völgyi bányász várakozott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelye előtt, hogy megtudják, milyen eredménnyel jártak a szakszervezeti vezetőik és az energiaügyi és a munkaügyi minisztérium képviselői közötti egyeztetések az elmaradt béreik és pótlékaik kifizetésének ügyében.

A vállalat székhelyén már több napja tiltakozó akciók zajlanak, a lupényi kőszénbánya mintegy hetven bányásza pedig immár a hatodik napja nem jött fel a tárnákból, így tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a bérüket. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők.

Januártól a CEH bevételei 7 millió lejjel estek vissza, miután nem származik jövedelmük a rendszerszolgáltatások biztosításából, és megszűnt a Lónya-telepi bánya bezárására nyújtott állami támogatás. A bérek kifizetéséhez 12 millió lejre van szüksége a vállalatnak havonta.
AGERPRES/(RO - szerző: George COMAN, szerkesztő: Andreea MARINESCU, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.