Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, január 1. /Agerpres/ - Teljesen liberalizálták január 1-jétől a romániai villamosenergia-piacot, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók már nem az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által rögzített árakat fizetik, hanem azt, amely nekik a leginkább megfelelel, amelyet - miután összehasonlították a különböző forgalmazók ajánlatait - a szabadpiacról választottak.

Ilyen körülmények között annak a mintegy hatmillió fogyasztónak, akik a szabályozott piacon zárták az évet, két lehetőségük van: vagy nem tesznek semmit, és akkor érvénybe mard korábbi szerződésük, és akkor automatikusan az egyetemes szolgáltatásnak nevezett árakat fizetik, amelyek 13-26 százalékkal magasabbak lesznek mint eddig, vagy új szerződést kötnek a szabad piacon.

A legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, az Enel Distributie Banat ügyfeleinek az egyetemes szolgáltatási árai emelkednek. Ezt követi az Enel Distributie Muntenia területe (benne a főváros), ahol a villamos energia ára 23%-kal nő, az Enel Distributie Dobrogea 18%-kal, az Electrica Transilvania Sud és a CEZ Distributie pedig 17%-kal drágít.

A romániai lakosság nincs felkészülve a változásra, az Intelligens Energiáért Egyesület december elején készített felmérése szerint, a fogyasztók több mint 90 százaléka nem is hallott arról, hogy 2021. január 1-jétől liberalizálják az energiapiacot.

A hozzáértők szerint új szerződést kell kötni.

A szakemberek azt javasolják, hogy a fogyasztók mondják fel jelenlegi szerződésüket, amelyek nagyobb számlákat jelentenek, és keressenek jobb árakat és feltételeket a szabad piacon. Lehetőségük van, hogy megtartsák a forgalmazójukat vagy válasszanak másikat.

Az ANRE honlapján találunk egy alkalmazást, amely - ha beírunk néhány adatot -az ár növekvő sorrendjében listázza a környékünkön található forgalmazók ajánlatait.

Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke azt nyilatkozta hétfőn az AGERPRES-nek, hogy mostantól az energia olcsóbb lesz a szabadpiacon, mint az egyetemes szolgáltatási piacon, ezért az embereknek új szabadpiaci szerződéseket kell kötniük, ha jobb árakat akarnak.

Kifejtette: a háztartási fogyasztóknak a versenypiacon alakuló árakra kellene figyelnük, az egyetemes szolgáltatási árak azoknak kellene szólniuk, akik forgalmazó nélkül maradnak.

'Ezentúl mindenképen az lesz a természetes, hogy a versenypiacon kialakult árak alacsonyabbak legyenek, mint az egyetemes szolgáltatási árak' - szögezte le Nagy-Bege.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke kifejtette: nagyon fontos, hogy az emberek új szerződést kössenek akár a jelenlegi forgalmazóval, akár egy másikkal, annak érdekében, hogy előnyösebb feltételeket élvezhessenek.

'Azokat a háztartási fogyasztókat, akik nem választják a konkurenciális piacot, továbbra is ellátják elektromos energiával, de várhatóan előnytelenebb feltételek mellett, mint ami a versenypiaci ajánlatokban elérhető" - magyarázta Chiriţoiu.

Emlékeztetett: a gázárak is csökkentek azoknak, akik 2020. július 1-je után szabadpiaci szolgáltatóval kötöttek szerződést.

Fontos tudni, hogy aki semmit nem tesz, aki nem vált forgalmazót, az sem marad villamosenergia nélkül. Előírás az is, hogy a 2021. február 1-je előtt megkötött új szerződések 2020. január 1-jétől lépnek életbe.

Románia volt az utolsó olyan ország az Európai Unióban, amely nem liberalizálta a villamosenergia-piacát. Ezt az európai jogszabályok már korábban kötelezővé tették, de Románia az évek során több halasztást kért, ez volt az utolsó lehetséges határidő a folyamat befejezésére. AGERPRES/(RO - szerkesztő: Florentina CERNAT, HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.