Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, október 28./Agerpres/- A világjárvány közepette bölcsen kell felhasználni a rendelkezésre álló európai uniós alapokat - jelentette ki szerda este Klaus Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, az egészségügyi válság rávilágított arra, hogy az Európai Uniónak egészében és a tagállamoknak is egyenként alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, hogy versenyképesek és hatékonyak legyenek.

"Ezért bölcsen kell felhasználni a rendelkezésünkre álló pénzügyi erőforrásokat, és Románia éppen ezt szándékozik tenni" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezleten.

Ezt megelőzően az elnök Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, Lucian Bode szállításügyi miniszterrel, Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszterrel, valamint Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel egyeztetett az országos helyreállítási terv előkészítéséről.

Iohannis emlékeztetett, hogy az Európai Tanács júliusi ülésén született döntés értelmében 80 milliárd euró jut Romániának a következő kilenc évben, és ebből több mint 30 milliárd eurót gazdaságélénkítő intézkedésekre fordítanak.

Az uniós alapok "történelmi esélyt" jelentenek Románia fejlesztésére, autópályák építésére, az energetikai és környezeti infrastruktúra korszerűsítésére, a gazdaság és a közigazgatás digitalizációját célzó programok gyakorlatba ültetésére, ugyanakkor lehetővé tesznek több jelentős oktatási és egészségügyi beruházást - sorolta az államfő.

Az elnök szerint 12 fő irányvonalat jelöltek meg a kormány képviselőivel folytatott egyeztetésen: egészségügy, oktatás, digitalizáció és kiberbiztonság, fenntartható közlekedés, a klímaváltozás elleni küzdelem, környezetvédelem, energiaügy, energetikai hatékonyság, városi mobilitás, üzleti környezet és vállalkozások, kutatás-innováció, az ellenállóképesség növelése válsághelyzetben az egészségügy és élelmiszeripar terén.

"Tényekre alapozom és nem véleményekre, amikor azt mondom, bízom benne, hogy a jelenlegi kormánynak sikerülni fog lehívni az EU által rendelkezésre bocsátott alapokat" - hangoztatta Iohannis, hozzátéve, hogy a kabinet eddig is jól teljesített ezen a téren, egy év alatt 32 százalékról 46 százalékra nőtt a lehívási ráta. AGERPRES/(RO - szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.