Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, október 16. /Agerpres/ - Feljelentést tenne a Velencei Bizottságnál, az Európai Tanácsnál és az Európai Alkotmánybíróságok Egyesületénél Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke Ludovic Orbán kormányfőnek a taláros testületről tett kijelentései miatt, leszögezve, hogy egyetlen európai ország miniszterelnöke sem engedi meg magának, hogy ilyen 'külvárosi hangnemű támadásokat intézzen az alkotmánybíróság ellen'.

'Több éve ismerem a kormányfő urat, ezért tiszteletből ódzkodom attól, hogy ugyanolyan hangnemben válaszoljak neki, mint amit ő használt, politikai komisszároknak nevezve minket' - mondta Dorneanu csütörtök este az Antena 3 műsorában.

Dorneanu szerint a kormányfő az alkotmánybíróság ellen uszítja a közvéleményt.

'Sajnálom, hogy ilyeneket terjeszt a nyilvánosság előtt, és az alkotmánybíróság ellen uszítja a közvéleményt, azt állítva, hogy a testület a felelős a koronavírus-járvány terjedése, a szabályok be nem tartása miatt. Szerencse, hogy feltűnt Weber asszony is, a Nép Ügyvédje, így osztozunk a felelősségen az ország és a demokrácia lerombolását illetően. Emlékeztetném a miniszterelnök urat, hogy az alkotmánybíróság az egyik legfontosabb jogállamot védő intézmény. Egyetlen európai ország miniszterelnöke sem engedi meg magának, hogy ilyen külvárosi hangnemű támadásokat intézzen az alkotmánybíróság ellen' - fűzte hozzá Dorneanu.

Arra a kérdésre, hogy szándákában áll-e a nemzetközi szervezetekhez fordulni ebben az ügyben, az alkotmánybíróság elnöke azt válaszolta, hogy megbeszéli a kollégáival. Mint elmondta, ez idáig hasonló helyzetekben ódzkodott ezt megtenni, de a helyzet úgy elfajult, hogy a legnagyobb valószínűség szerint értesítik a Velencei Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Alkotmánybíróságok Egyesületét.

Ludovic Orban kormányfő csütörtök este kijelentette, hogy véleménye szerint az alkotmánybíróság a választásokat érintő határozatával 'lábbal tiporta az alaptörvényt'.

'Valamin változtatni kell. Ez így nem mehet tovább. Módosítani kell az alkotmánybíróság összetételét, ki kell rostálni közülük a politikai komisszárokat, csak szakmai karrierrel rendelkezők kerüljenek be a testületbe. (...) Nem beszélve arról, hogy sokszor Románia alapérdekeivel ellenkező döntéseket hoznak. Példaként azt hoznám fel, hogy teljesen eszközök nélkül hagyták a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére tett erőfeszítésekben az egészségügyi hatóságokat és a kormányt, aminek a következménye az esetszámok addig nem tapasztalt emelkedése lett' - adott hangot elégedetlenségének Orban.

Hozzáfűzte, a kormány megámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, amellyel egy parlamenti többség megkaparintotta annak a jogát, hogy a választások dátumáról döntsön. Véleménye szerint a többség törvényhozóinak az az érdekük, hogy mandátumukat minél jobban meghosszabbítsák.

A kormányfő szerint Florin Iordache és mások adják a parancsokat Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnökének és a politikailag kinevezett bíráknak, azok pedig 'futószalagon hozzák a döntéseket, amelyeknek már semmi közük Románia Alkotmányához és a demokráciához'.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.