Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Brüsszel, október 16. /Agerpres/ - Az Európai Unió 27 tagállama közül 15 ország piros besorolás alá esik a COVID-19 járványveszély szempontjából, Romániát is beleértve. Az Egyesült Királyság és Izland szintén a piros zónához tartozik - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken frissített járványügyi térképéből.

Az egységes színkóddal ellátott térkép az utazási ajánlások harmonizációja érdekében jött létre. Ezen az EU és az Európai Gazdasági Térség csupán két országát (Norvégia és Finnország) jelölték nagyrészt zölddel, míg hét ország (Németország, Svédország, Olaszország, Ciprus, Észtország, Litvánia, Lettország,) területének nagy részét sárga zónaként tüntették fel. Görögország területe körülbelül fele-fele arányban esik zöld, illetve sárga besorolás alá.

Azok az utasok, akik a térkép szerinti sárga vagy piros (illetve szürke) zónából érkeznek, korlátozásoknak vethetők alá.

Jelenleg Románia és Magyarország is piros besorolás alá tartozik, valamint Spanyolország, Franciaország, a Benelux államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Málta, Írország, Nagy-Britannia, Izland is. Portugáliának és Bulgáriának egy része piros, másik része sárga zóna.

A régiókra bontott térképnek csak az a szerepe, hogy feltüntesse a kockázati zónákat, de önmagában még nem bír korlátozó útmutatásokkal.

A térkép készítéséhez három szempontot vesznek figyelembe: az elmúlt 14 nap során regisztrált esetek száma 100.000 lakosra vetítve; az elmúlt héten végzett tesztek száma 100.000 lakosra vetítve; a pozitív tesztek aránya (a küszöbérték a 4%).

A kedden Luxemburgban elfogadott megállapodás szerint a térképet hetente kell frissíteni.

A zöld kategóriába soroláshoz az illető régióban az elmúlt 14 nap során regisztrált esetek száma 100.000 lakosra vetítve kevesebb kell hogy legyen 25-nél, a pozitív tesztek aránya pedig kisebb 4%-nál.

A piros zónába azok a régiók kerülnek, ahol az elmúlt 14 nap során regisztrált esetek száma 100.000 lakosra vetítve meghaladja az 50-et, a pozitív tesztek aránya meghaladja a 4%-ot, vagy ahol az elmúlt héten végzett tesztek száma 100.000 lakosra vetítve meghaladja a 150-et.
A sárga zónához két esetben sorolják az illető régiót: ahol az elmúlt 14 nap során regisztrált esetek száma 100.000 lakosra vetítve kevesebb, mint 50, de a pozitív tesztek aránya nagyobb 4%-nál, vagy ahol az elmúlt héten végzett tesztek száma 100.000 lakosra vetítve 25 és 150 között van, de a pozitív tesztek aránya 4%-nál kisebb.
AGERPRES/(RO - szerző: Lilia TRACI, szerkesztő: Sorin POPESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.