COD GALBEN: 15-07-2020 ora 20 Intre 20:45 si 21:45 se va semnala ploi cu caracter de aversă care vor cumula local 20...25 l/mp, descărcări electrice, izolat grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului. in Județul Cluj;

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, június 5./Agerpres/ - Megtámadta pénteken az alkotmánybíróságon Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely június 4-ét a trianoni szerződés napjává nyilvánítja.

A jogszabályt május 19-én küldte el kihirdetésre az államfőnek a parlament.

Az alkotmánybírósághoz intézett óvásban az államfő rámutat: a törvény ellentmond az államhatalmi ágak szétválasztására, a jogviszonyok stabilitására, valamint a törvények minőségére vonatkozó alkotmányos elveknek.

Az államfő szerint, ahogyan a törvényt megfogalmazták, ennek pusztán kijelentő jellege van, anélkül, hogy megjelölték volna a jogszabály pontos célját.

'Márpedig egy törvény lényege a normatív jelleg, és nem a deklaratív, aminek semmilyen jogi következménye nincs"- állítja az államfő az alkotmánybírósághoz intézett óvásban.

A dokumentum szerint "a bírált törvény célja nem individualizált, nincs pontosan meghatározva, mert nem világos, hogy mi a vonatkozó általános társadalmi érdek".

Az államfő azt mondja: a június 4-ét a trianoni szerződés napjává nyilvánító jogszabály nem egy, a parlament által elfogadott törvénynek kellene lennie, hanem másodlagos jogszabálynak, vagy akár egy politikai nyilatkozatnak.

Iohannis az óvásban utal a törvény kezdeményezésének okaira is.

'Az indoklásból az derül ki, hogy a törvény célja a szerződés fontosságának hangsúlyozása kulturális és oktatási rendezvények által. Mivel a meghatározás pontatlan, úgy gondoljuk, hogy fennáll annak a kockázata, hogy ne valósuljon meg a kezdeményező célja, mert előfordulhat, hogy a megrendezésre kerülő események a jogalkotó szándékával ellentétesek legyenek. Úgy értékeljük, hogy a jogszabály rosszul felépített, zavaros és kiszámíthatatlan"- véli az államfő.

A június 4-e alkalmával szervezendő ünnepségek finanszírozásával kapcsolatban az államfő megjegyzi: a jogszabály az önkormányzatok belátására bízza, hogy támogatják-e az eseményeket vagy sem, így a törvénynek 'ajánlás jellege' van.

Ugyanakkor az államfő vitatja azt a cikkelyt, amely előírja a román zászló felvonását ezen a napon, mert - meglátása szerint - ez nem illeszkedik az érvényben lévő vonatkozó jogszabályokba.

Hasonló módon Iohannis vitatja azt a cikkelyt is, amely előírja, hogy a közszolgálati rádiónak és televíziónak az eseményhez kapcsolódó műsorokat kell szolgáltatnia. AGERPRES/(RO - szerző: Oana GHIŢĂ, szerkesztő: Florin MARIN, HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.