Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, június 4. /Agerpres/ - Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter azt mondta a csütörtöki kormányülés kezdetén, hogy populista és kivitelezhetetlen az a törvény, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. Ludovic Orban miniszterelnök a törvény alkotmánybíróságon való megtámadását javasolta.

Adrian Oros arról a Szociáldemokrata Párt által előterjesztett jogszabályról beszélt, amelyet május 27-én fogadott el döntő törvényhozói fórumként a képviselőház.

'Erősen kell tartanunk magunkat a nyeregben, mert a parlament minden héten a nyakunkba zúdít néhány olyan szabályozást, amely forrást nélkülöző költségekkel jár' - fogalmazott válaszként a miniszterelnök, aki szerint aktívabban kell kommunikálniuk a lakossággal, és ki kell küszöbölniük azokat a populista intézkedéseket, amelyek fedezet nélküli költségekkel terhelik meg az államkasszát.

Ludovic Orban kormányfő arra kérte a minisztereket, hogy vegyenek részt a parlamenti vitákon, és próbálják meggyőző érvekkel megakadályozni, hogy a törvényhozók olyan jogszabályokat szavazzanak meg, amelyek kivitelezhetetlenek. Ugyanakkor felszólította kabinetje tagjait, hogy vegyék fel a kapcsolatot a frakcióval, és nyújtsanak be alkotmányossági kifogást a kérdéses törvény ellen.

A képviselőház május 27-én szavazta meg döntő házként a PSD törvénytervezetét, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A törvényjavaslatot 212 képviselő támogatta, 99-en tartózkodtak a szavazáskor. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjed ki.

A támogatás csak az illetékes bizottság által elvégzett kárfelmérést követően igényelhető, és abban az esetben jár, ha a kár meghaladja a termés 30%-át. A támogatás összege nem haladhatja meg az adott kultúrával kapcsolatos addigi költségek 70%-át.

A kártérítést a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál kell kérvényezni.

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Valeriu Steriu a szavazás napján azt mondta, hogy a programról értesítik az Európai Bizottságot, és ha szükséges lesz, tárgyalásokat folytatnak róla.
AGERPRES/( RO - szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.