COD GALBEN: 01-06-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala local grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse care vor cumula 15...20 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului in Județul Arad; COD GALBEN: 01-06-2020 ora 17 Intre 17:30 si 19:00 se va semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimenisiuni, averse care vor cumula 15 l/mp in Județul Alba;

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, május 23. /Agerpres/ - Minden használat után fertőtleníteni fogják a mise alkalmával használt kultikus tárgyakat (ikonokat, keresztet, Bibliát), az áldoztató kanalat és a kelyhet pedig minden egyes használat előtt és után is meg fogják tisztítani - közölte a Román Ortodox Egyház (BOR).

Az egyház közleménye szerint azok az iránymutatások, amelyeket közzétett hívei számára a járvány idejére, tökéletes összhangban állnak a május 14-én bevezetett veszélyhelyzet idején érvényes egészségügyi intézkedésekkel.

'Emlékeztetni szeretnénk, hogy az egyetemes ortodox egyház gyakorlatában az eucharisztikus áldozás során közösen használt kanál sem a múltban, sem a pandémia utóbbi két hónapja során nem jelentett fertőzésforrást egyetlen ortodox hívő számára sem. A közelmúltban két bíróság is - egy konstancai és egy kolozsvári - igazolta, hogy nem azonosítottak egyetlen koronavírussal való fertőződést sem, amely kapcsolatba hozható a vallási szertartások megtartásával, és az ugyanazzal a kanállal történt áldoztatás nem vezetett egyetlen ember koronavírussal való megfertőződéséhez sem, mint ahogy a két vizsgált érsekség papjai körében sem merült fel a fertőzés gyanúja' - szögezi le a Román Ortodox Egyház.

Ugyanakkor hozzáteszi: megérti a hatóságok aggodalmát, amelyek számára 'elkerülhetetlen, hogy világiasan, és ne vallási fogalmakban gondolkodjanak' a lakosság védelméről, ezért a Román Patriarkátus zsinata úgy döntött, hogy 'nagyon rövid időre' elhalasztja a közös áldoztatást, és a világjárvány idején történő áldoztatás kérdését megvitatja a többi ortodox egyházzal. Az áldoztatásnak mindig egyetlen kenyérből és egyetlen pohárból kell történnie - érvel az egyház.

'Kizárólag az egyház fogja eldönteni az áldoztatás módját, minden velejárójával együtt' - szögezi le a BOR, megjegyezve, hogy mindig lehetőség van az egyéni áldoztatásra is, mise után, vagy bármely más napon.

Közleménye szerint az ortodox egyház betartja a következő járványügyi óvintézkedéseket:

*elkerülik a templomajtó kilincsének megérintését, és ahol lehetséges, más ajtót használnak a templomba belépő, illetve az onnan távozó hívek

*négyóránként alaposan kiszellőztetik a templomot

*a bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeznek el

*járvány ideje alatt azt javasolják a híveknek, hogy ne érintsék ajkukkal az ikonokat és ereklyéket, sem pedig a papok kezét. Az ikonok és ereklyék iránti kegyeletet térdhajlítással és keresztvetéssel, a papok iránti tiszteletet pedig főhajtással lehet kifejezni - tájékoztatja híveit a Román Ortodox Egyház.
AGERPRES/( RO - szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Cătălin ALEXANDRU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.