Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, február 24./Agerpres/ - Alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Iohannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással - döntött hétfőn az alkotmánybíróság (CCR).

A taláros testület szerint Iohannis elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie.

Az alkotmánybíróság hétfőn tárgyalta azt a beadványt, amelyet a képviselőház és a szenátus elnöke nyújtott be, kérve a taláros testülettől, állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kabinet vezetőjének, Ludovic Orbannak adott ismét kormányalakítási megbízást.

A beadványban hangsúlyozzák, azáltal, hogy ismét Orbant bízta meg kormányalakítással, Románia elnöke semmibe vette a parlament döntését.

Az aláírók szerint Orban miniszterelnöki jelölése az alkotmány előírásaival is szembemegy, többek között sérti az intézmények közötti lojális együttműködés elvét. AGERPRES/ (RO - szerző: Mihai STOICA, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.