COD PORTOCALIU: 04-07-2020 ora 10 Intre 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:00Fenomene vizate se va semnala 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:00Fenomene vizate

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, január 15./Agerpres/ - Közvitára bocsátotta kedden a belügyminisztérium az elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátását előíró kormányrendelet tervezetét - tájékoztat a belügyi tárca közleménye.

A dokumentum szerint az Európai Unióban szabad mozgást lehetővé tevő elektronikus okirat kiadását 2021 augusztusától kezdik.

Az új dokumentum teljesíti az Európában érvényes és előírt biztonsági normákat.

A régi igazolványokhoz képest (amelyeket 1997 óta állítanak ki), az újaknak egészen más lesz a gyártási technológiája, új grafikai biztonsági elemeket tartalmaznak, és nem utolsó sorban rendelkezni fognak az elektronikus adathordozók által nyújtott informatikai védelemmel - részletezi a közlemény.

Az új személyi igazolvánnyal a román állampolgárok online kapcsolatba léphetnek a közigazgatási hatóságokkal és hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak Romániában vagy az országon kívül.

Mivel a személyazonosságot az elektronikus aláíráshoz hasonló mechanizmusok igazolják, nem lesz már szükség az állampolgár fizikai jelenlétére a hivatalban, mert távolról hozzáférhet szolgáltatásokhoz, például jármű regisztrálásához, erkölcsi igazolvány megszerzéséhez, értesítésekhez, engedélyekhez vagy egyéb, az állami hatóságok által kiállított dokumentumokhoz, benyújthatja a törvény által előírt személyes nyilatkozatokat, stb.

Az új elektronikus személyazonosító egészségügyi kártyaként is működik.

"Az elektronikus személyazonosító okmányt 12 éves korban állítják ki, vagy adott esetben - a szülők vagy a törvényes képviselők kérésére - ezen életkor alatt. A dokumentumot a külföldön élő román állampolgárok is birtokolhatják és használhatják' - jegyzi meg a közlemény.

Azoknak, akik nem akarnak elektronikus dokumentumot, lehetőségük lesz egyszerű személyi igazolvány kiállítását kérni; ezek magas fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat.

Az új személyazonosító okmányokat központosítva, az Imprimeria Naţională készíti el.

Az érdekeltek tíz naptári napon belül küldhetik el véleményüket, javaslataikat a dgj_transparenta@mai.gov.ro címre. AGERPRES/(RO - szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.