COD PORTOCALIU: 12-07-2020 ora 12 Intre 12 iulie, ora 14:00 – 12 iulie, ora 18:00Fenomene vizate se va semnala 12 iulie, ora 14:00 – 12 iulie, ora 18:00Fenomene vizate COD PORTOCALIU: 12-07-2020 ora 12 Intre 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 02:00Fenomene vizate se va semnala 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 02:00Fenomene vizate COD ROSU: 12-07-2020 ora 16 Intre 16:35 si 17:30 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 40...50 l/mp - în zona avertizată, în ultimele 2 ore, s-au cumulat aproximativ 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie in Județul Bacău; COD GALBEN: 12-07-2020 ora 16 Intre 16:00 si 21:00 se va semnala intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 55-65 km/h in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Mehedinţi;

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, december 2. /Agerpres/ Az 1918 december elsején lezajlott egyesülés megnyitotta az utat a reformok, a korszerűsödés és a fejlődés előtt, amelyet azonban a második világháború hirtelen elfojtott, majd következtek a diktatúrák, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn, a Románia nemzeti ünnepének dedikált parlamenti ülésen.

'Harminc évvel a kommunizmus bukása és a szabadságunk visszanyerése után azokra a generációkra gondolva ünnepeljük a nemzeti ünnepet, amelyek a mai demokratikus és európai Romániát lehetővé tették. Az 1918-as egyesülés egy nemzet kollektív erőfeszítése volt, hogy valóra váltsák az egyesülés álmát. A román katonák hősiessége, a királyi család mentalitása, a politikusok jártassága, a kor elitjének a részvétele, a nemzeti kisebbségek döntése, de főként az egyszerű román emberek odaadása a célkitűzés eléréséhez vezetett. Az egyesülés megnyitotta az utat a reformok, a korszerűsödés és a fejlődés előtt, amelyet azonban a második világháború hirtelen elfojtott, majd következtek a diktatúrák. Az egyesülés megvalósítói a kommunista börtönökben végezték, pont azért, mert nem akarták megtagadni a szabad, független és szuverén Romániába vetett hitüket. Ma tehát azon generációk emlékének adózunk, akik feláldozták magukat a nemzet haladásáért, hogy mi és gyermekeink teljes bizalommal nézhessünk a jövőbe' - mondta beszédében az államfő.

Emlékeztetett arra, hogy sok román halt meg háborúkban, vagy a diktatúra börtöneiben, illetve 1989 decemberének véres napjaiban az ország és a nemzet érdekeit védelmezve.

'Kötelességünk éltetni mindezen hősök emlékezetét, és vállalni azt, hogy soha nem fogjuk többé megengedni, hogy személyes jogainkat és szabadságainkat lábbal tiporják és hőseink áldozata semmivé váljon. A gyulafehérvári kiáltványba foglalt eszmék - szabadság, egyenlőség és demokrácia - alkották az új állam alapköveit, és jelentették ugyanakkor azokat az eszméket, amelyekért az emberek meghaltak a kommunista börtönökben és 1989 decemberében' - fejtette ki Iohannis.

Nyomatékosította, a diktatúra súlyos éveiben lezajlott atrocitások és visszaélések tanulságot kell, hogy jelentsenek a nép számára, éspedig azt, hogy 'a demokrácia, az ember szabadsága és jogai a legértékesebb dolgok a világon, és ezek megtartásáért szüntelenül, minden erőnkkel küzdenünk kell'.

'Bármely, az emberi méltóság és a jogállam ellen irányuló támadás, amelyet nem verünk vissza hatékonyan, utat nyithat a visszaélések előtt. Ilyen irányú veszélyek léteznek és mindig létezni fognak, mivel azonban felnőtt és éber társadalmunk van, fejlett morális felelősséggel megáldott polgárokkal, akik ismerik jogaikat és nem félnek küzdeni is értük, megvan a garanciánk Románia demokratikus jövőjét illetően' - szögezte még le Klaus Iohannis.

Hozzátette, a '89-es forradalom óta eltelt három évtized nehézkes átmeneti időszakot jelentett Romániának, 'de az a tény, hogy az ország ma az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagja, és hogy szilárd stratégiai partnerség köti az Amerikai Egyesült Államokhoz, bizonyítja, hogy az ezekben az években megépített alap nagyon szilárd és hogy működő demokráciánk van'.
AGERPRES/ (RO - szerző: Cătălina MATEI, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.