Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, október 11. /Agerpres/ - Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott a parlamenti pártok küldöttségeivel való tárgyalások után, hogy ő az előre hozott választások híve, de ezeket csak a novemberi elnökválasztások után tartja elképzelhetőnek.

Az alkotmány ugyanis nem kedvez az előre hozott választásoknak - magyarázta Iohannis a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

'Románia Alkotmánya nem kedvez az előre hozott választásoknak. Sőt, úgy is fogalmazhatnék, hogy a jelenlegi alkotmány valósággal gátolja az előre hozott választásokat. Ezeket nagyon nehéz megvalósítani, és csakis egy többség konkrét parlamenti támogatásával lehetséges. Az alkotmány világosan leszögezi: a parlament akkor oszlatható fel, ha a törvényhozó testület két egymást követő kabinetjavaslatot elutasít. Ez gondot jelent. Az elnökválasztások után hajlandó vagyok részt venni egy higgadt, őszinte megbeszélésben a politikai pártokkal a legjobb megoldás megtalálása érdekében' - mondta az államfő.

Iohannis arra is figyelmeztetett: ha két kabinetjavaslat egymás után elbukna a parlamentben, akkor a jelenlegi, Viorica Dăncilă vezette kormány maradna hatalmon az előrehozott választásokig - azaz jövő tavaszig -, ami 'elfogadhatatlan és elképzelhetetlen', mert Romániát leírhatatlan válságba és káoszba sodorná.

'Következésképpen egy gyorsan hivatalba kerülő kormányra van szükségünk, majd az elnökválasztások után ismét tárgyalhatunk együtt az előre hozott választások kérdéséről' - mondta még a román államfő.
AGERPRES/( RO - szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Florin MARIN, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.