Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, október 9. /Agerpres/ - A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hét tagja kéri a CSM elnökétől, forduljon az alkotmánybírósághoz a Viorica Dăncilă kormányfő és a bírói hatóság között fennálló esetleges jogi konfliktus ügyében, miután a sajtóban nyilvánosságra került egy hangfelvétel a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik üléséről, amelyen a miniszterelnök többek között a bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészségről (SIIJ) beszélt.

'Alulírottak, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács megválasztott tagjai sürgősen kérjük a következőt: kérjék az alkotmánybíróságtól a Dăncilă Viorica Vasilica kormányfő és a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a CSM által képviselt bírói hatóság között fennálló alkotmányos jellegű jogi konfliktus megoldását' - írja az Andrea Annamaria Chis, Mihai Andrei Balan, Mihai Bogdan Mateescu bírák és Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban, Nicolae Andrei Solomon ügyészek által aláírt igénylésben.

A CSM hét tagja rámutat, a PSD-s törvényhozók keddi ülésén Viorica Dăncilă többek között azt mondta, hogy a PSD kormányon való maradásának a tétje 'nem feltétlenül a miniszterelnöki tisztség. A tét sokkal nagyobb. A tét a dossziékhoz kötődik, a speciális osztályhoz (SIIJ - szerk. megj.), az ügyészek kinevezéséhez. Remélem, nem akarják, hogy visszatérjünk..., és sokan a jelen levők közül tudják, hogy mire utaltam'.

'Elsősorban azzal a kijelentéssel, hogy egy politikai párt kormányon való maradásának és a kormány megmaradásának tétjét legfőképpen a bűnügyi dossziék, a speciális osztály és az ügyészek kinevezése jelentik, a miniszterelnök és a PSD elnöke súlyosan megsérti a bírói hatóság függetlenségét' - írják a CSM tagjai.

Emlékeztetnek ugyanakkor arra, hogy az állami hatalmak szétválasztásának elve, amelyet az alkotmány első cikkelyének 4. bekezdése szentesít, alapvető demokratikus érték, amelyet Viorica Dăncilă kijelentései súlyosan és elfogadhatatlan módon sértenek.

A dokumentum aláírói arra is figyelmeztetnek, hogy az ügyészek kinevezésébe nem szabad beleszólnia egyetlen pártnak, kormánynak vagy miniszterelnöknek sem, és Viorica Dăncilă kijelentései ezzel pont ellentétes hozzáállást fednek fel. A kijelentés ellentmond mindannak a nyilvánosság elé tárt diskurzusnak, amellyel a kormány az igazságügyi törvények módosítását próbálta indokolni, és ez rendkívüli aggodalomra ad okot, mivel azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatást politikai fennhatóság alá szándékoznak vonni - írják.

Rendkívül aggasztó a 'speciális osztályt' illető kijelentés is, főként, ha abban a kontextusban nézzük, hogy a bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészség volt vezetője visszavont néhány fellebbezési lehetőséget az illető párt néhány tagjának bűnvádi ügyében.

'Felszólítjuk tehát a CSM plénumát, hogy alapvető szerepének megfelelően azonnal lépjen, és védje meg a bírói hatóság függetlenségét eme rendkívül súlyos kijelentésekkel szemben' - mutatnak rá a bírák és ügyészek.

A kérést elküldték a CSM plénumának és Lia Savonea CSM-elnöknek.
AGERPRES/(RO - szerző: Mihai STOICA, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.