Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, szeptember 11. /Agerpres/ - A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) egyre több tagja híve a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együtműködés folytatásának - állította Viorica Dăncilă kormányfő szerdán.

Dăncilă azt mondta: ha Călin Popescu-Tăriceanu kizárja az ALDE-ből a környezetvédelmi, energiaügyi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztségekbe általa javasolt Graţiela Gavrilescut, Ion Cupát és Ştefan Băişanut, ő másik három személyt fog javasolni, szintén az ALDE tagjai közül, elvégre az alakulat vezetője nem fogja tudni kizárni az egész szervezetet.

'Úgy vélem, hogy Tăriceanu úr nagyon figyelmesen fogja elemezni a helyzetet, mivel világos, hogy a döntéssel nem értett mindenki egyhangúlag egyet. Egyre több olyan liberális-demokrata van, aki támogatja a PSD-vel való együttműködést, vannak államtitkárok, akik maradni akarnak, vannak fiókszervezetek, és el fogjuk kezdeni a tárgyalásokat a fiókszervezetekkel. Világos tehát, hogy létezik egy többség, amely nem akar kiszállni a szövetségből, és úgy gondolom, az alakulat elnöke nem hozhat ennyire drasztikus döntéseket. (...) Ez azonban az ALDE problémája, nekik kell ezt megoldaniuk, nekem arra kell figyelnem, hogy mit csinál a PSD' - jelentette ki a miniszterelnök a Victoria-palotában.

Hozzátette, az ALDE elnökének el kellene beszélgetnie pártkollégáival.

'A Tăriceanu úr döntései oda vezettek, hogy az ALDE-nak immár nincs frakciója a szenátusban. Ha ugyanazt a döntést hozza meg az általam miniszternek javasolt három ALDE-képviselő esetében is, a képviselőházban is elveszíti a frakciót. (...) Elképeszt Tăriceanu úr, aki most az államelnökkel tart és a kormányt támadja' - mondta Dăncilă.

Hangsúlyozta, nem csupán a három említett képviselő gondolja úgy, hogy folytatni kell a kormánykoalíciót, hanem az ALDE több más tagja is.

'Majd meglátjuk, hogy kérünk-e bizalmi szavazatot a parlamenttől, mert nem ijedünk meg ettől sem, mivel azonban az ALDE részéről fogalmazódott meg ez a választás, hogy együtt folytassuk a kormányzást, engedtem ennek az akaratnak' - fűzte hozzá Dăncilă.

Rámutatott, értesítette telefonon Klaus Iohannis államelnököt, hogy a nap folyamán elküld neki hat miniszteri kinevezési javaslatot.

Dăncilă Graţiela Gavrilescut javasolja környezetvédelmi miniszternek, illetve miniszterelnök-helyettesnek, Ion Cupát energiaügyi miniszternek, Ştefan Băişanut a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek. Ők mindhárman az ALDE képviselői. A kormányfő javaslata szerint ugyanakkor Dan Chirilă vezetné a belügyi, Camelia Gavrilă a tanügyi tárcát, és Dan Matei lenne a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettes.
AGERPRES/ (RO - szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Florin MARIN, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.