COD GALBEN: 19-01-2020 Intre 07:00 si 10:00 se va semnala local ceaţă cu depunere de chiciură și izolat burniță cu depuneri de polei in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Sălaj, Județul Satu Mare; COD GALBEN: 19-01-2020 Intre 05:00 si 11:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Alba, Județul Alba, Județul Mureş, Județul Harghita, Județul Sibiu; COD GALBEN: 19-01-2020 Intre 05:00 si 11:00 se va semnala ceaţă care local determină scăderea vizibilităţii sub 200 m in Județul Cluj;

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, szeptember 10. /Agerpres/ - Azoknak a tárcavezetőknek, akiket a Szociáldemokrata Párt (PSD) 'meghordozott' az oktatási tárca élén, nem sikerült ellenállniuk annak az 'ártalmas kísértésnek', hogy 'hallás után' igazítsák az oktatási politikát - jelentette ki kedden Klaus Iohannis államfő.

A külföldön tanuló diákok ligája által a Romexpo kiállítási csarnokban szervezett konferencián az államfő úgy fogalmazott, hogy a miniszterek 'havonta legalább egyszer kis, kaotikus módosításokkal' zavarták meg az oktatási rendszert.

'Egy magas színvonalú oktatási rendszer felépítéséhez olyan alapvető információkra van szükségünk, amelyek gyakran nem állnak rendelkezésre" - állapította meg Iohannis.

Az államfő e tekintetben egy olyan rendszer fontosságáról beszélt, amely kiemeli azokat az oktatási szakokat, amelyek végzőseit a legnagyobb arányban veszi fel a munkaerőpiac.

Iohannis szerint a román gazdaság 'fordulóponthoz' érkezett, ahol a régi 'ütőkártyák', mint például az alacsony munkaerő-költség, már nem lesz elegendő ahhoz, hogy a gazdaságot fellendítsék és az életszínvonalat az európaihoz igazítsák. Kifejtette, az országnak jól képzett szakemberekre van szüksége, akik képesek gyorsan alkalmazkodni az állandóan változó munkaerő-piachoz, és hangsúlyozta, ezeket a szakembereket az oktatási rendszernek kellene kinevelnie.

'Ezen a területen azonban Románia sajnálatos módon elmaradt és sok olyan problémával küzd, amelyek már krónikussá váltak' - mondta Iohannis.

Rámutatott, a gyerekeknek több mint 16 százaléka hagyja ott idő előtt az iskolát, pedig Románia vállalta, hogy ezt az arányt 11 százalékra csökkenti 2020-ban.

'A funkcionális analfabetizmus magas szintje, a felsőoktatásban részt vevők alacsony száma - amely utolsó helyre utasít minket az Európai Unióban -, vagy a szakoktatás rossz minősége csak néhány példa, ami bizonyítja, mennyire súlyos helyzetben van az oktatás' - mutatott rá az államfő.

Beszélt továbbá az egyéni szakmai fejlődést és az újraszakosodást biztosító, felnőtteknek szóló programok fontosságáról is, megemlítve, hogy ezeket a magánszektorral közösen kell kidolgozni és gyakorlatba ültetni, és alkalmazkodni kell ugyanakkor az Európa által felvállalt környezettudatos gazdasági irányvonalhoz. AGERPRES/( RO - szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Florin MARIN, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.