COD GALBEN: 30-05-2020 Intre 09:30 si 13:00 se va semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55...60 km/h in Județul Botoşani, Județul Suceava, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, február 11. /Agerpres/ - A 112-es egységes segélyhívó számra beérkezett hívásoknak több mint felét nem indokolta sürgősségi ügy a tavalyi esztendőben - közölte hétfőn az AGERPRES hírügynökséggel az 112-es Sürgősségi Hívások Egységes Országos Rendszere (STS).

Az intézmény adatai szerint az 112-es szám diszpécserszolgálata 2018-ban 12.735.836 hívást fogadott. Ebből mindössze 5.748.787, azaz 45,1% volt valóban sürgősségi ügy, amelyeket a mentőszolgálatnak (57,8%), a rendőrségnek (22,4%), a katasztrófavédelemnek/rohammentősöknek (16,2%), a csendőrségnek (3,4%) vagy más intézményeknek továbbítottak.

A legtöbb nem sürgősségi jellegű hívás Maros megyéből érkezett (68,1%), ezt követi Kovászna megye (65,8%), Vrancea (64,1%), Gorj (64,1%), Călăraşi (63,6%) és Argeş (63,5%). A statisztika szerint naponta átlagosan 18.000-szer hívják fel az 112-es számot olyan ügyekben, amelyek nem igényelnek azonnali segítségnyújtást.

Az indokolatlan esetek zömében (63%-ban) az emberek a zsebükben tartott mobilkészülékről véletlenül hívják fel az egységes számot ('pocketdialing', azaz "zsebből hívás"). A szabályzat értelmében a diszpécsernek 15-20 percen át kell tartania a vonalat, akkor is, ha senki nem szól bele a telefonba, majd kétszer vissza kell hívnia azt a számot, ahonnan a hívás érkezett. Ez rengeteg idő- és energiaveszteséget jelent, teszi hozzá a közlemény.

Az esetek egyharmadában a hívó személyek olyan információk felől tudakozódnak, amelyek nem tartoznak az 112-es sürgősségi szolgálat kompetenciáihoz. Volt például betelefonáló, aki arra panaszkodott, hogy nem tudja visszacserélni az üzletben megvásárolt holmit, vagy arra, hogy nappal is ég az utcai lámpa. Egyesek a mobiltelefonjuk kártyáját akarják az 112-es számon feltöltetni, a vasúti menetrend felől érdeklődnek, a metrójegyek miatt elégedetlenkednek, illetve a pontos dátumot vagy órát szeretnék hallani a diszpécsertől. A 'rekordot' egy bukaresti illetőségű személy tartja, aki 2018 első tíz hónapjában 21.567-szer hívta fel az 112-es számot.
AGERPRES/(RO - szerző: Gheorghe PIETRAR; szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.