Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, augusztus 23./Agerpres/ - Folyamatosan emlékezni kell a totalitárius rendszerek áldozataira, a jelenkori generációnak pedig aktív szerepet kell játszania a jogállam és a demokrácia védelmében - fogalmazott csütörtökön, a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott üzenetében Klaus Iohannis államfő.

'Ma, több mint egy évszázaddal az első totalitárius rendszerek megjelenése után elmondhatjuk, hogy egyetlen utópia sem bizonyult olyan kegyetlennek, mint a fasizmus és a kommunizmus. Az ezen az ideológián alapuló rendszerek (...) több millió áldozatot okoztak, akik emléke előtt ma tisztelgünk' - írja az üzenetben.

Az államfő emlékeztet: a totalitárius rendszerek szétverték a jogállamot, lábbal tiporták az alapvető emberi szabadságokat és jogokat, de nem sikerült elfojtaniuk a polgárok szabadságvágyát és ragaszkodásukat a demokratikus értékekhez.

'Ha elfeledjük a fasizmus és a kommunizmus áldozatait, ha meghamisítjuk a történelmet, súlyos csapást mérünk az emberisége' - fogalmaz Iohannis.

Megjegyzi: augusztus 23-a végzetes nap Románia történelmében.

'A Ribbentrop-Molotov paktum 1939. augusztus 23-ai aláírásával érdekszférákra osztották Európát, előkészítették az 1940-es területvesztéseket, és felgyorsították a totalitárius katasztrófához vesető folyamatokat, amelynek következményei évtizedekig fennmaradtak (...), leállították a gazdasági fejlődést, és hatásai 1989 után is láthatóak voltak' - mutat rá az államfő.

Iohannis kifejti: a polgároknak el kell utasítaniuk mindenfajta szélsőséges törekvést. Megállapítja: az utóbbi időben támadások figyelhetők meg a romániai demokrácia ellen.

'Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk az Európai Unióhoz való csatlakozáskor tett vállalásokról, és azt sem, hogy visszatérjünk a kommunista rendszerre jellemző gyakorlatokhoz. (...) A jelenkori generációnak aktív szerepet kell játszania a jogállam és a demokrácia védelmében. (...) Az áldozatok emlékét örökre őrizzük emlékezetünkben' - zárul Klaus Iohannis államfő üzenete. AGERPRES (RO - szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.