Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, július 9./Agerpres/ - A Szociáldemokrata Párton (PSD) és a koalíción belül is folytatódnak a tárgyalások Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztéséről - nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök állítása szerint telefonon értesült az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi menesztéséről. Dragnea rámutatott, nem csak ennek a döntésnek a halogatása indokolná az elnök felfüggesztésének kezdeményezését, hanem "alkotmánysértéseinek összessége".

"Hogy csak egy példát említsek: szokássá vált nála, hogy akadályoz és késleltet a parlament által hozott minden törvényt és a kormány szinte minden kezdeményezését. A párton belül folytatjuk a tárgyalásokat a felfüggesztésről, és a koalícióban is egyeztetünk a témáról" - fogalmazott a PSD-elnök, hangsúlyozva, hogy "ez egy nagyon komoly kezdeményezés", amellyel a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is egyetért.

Dragnea szerint Klaus Iohannis "régóta" nem tartja be az alkotmányt, nem képes a "pártok fölött álló elnök" lenni, nem közvetít az államhatalmak között. A PSD-elnök ama meggyőződésének is hangot adott, hogy ha a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztése "őszinte lépés" lenne Iohannis részéről, nem halogatta volna harminc napig az erről szóló rendelet aláírását. Dragnea szerint különféle "személyes számítások, nyomásgyakorlások" késztették az elnököt arra, hogy végül mégis eleget tegyen az alkotmánybíróság döntésének. "Mivel nem akkor tette ezt meg, amikor meg kellett volna, azt jelenti, hogy valami történt közben" - mondta Dragnea.

Arra a kérdésre, hogy Kövesi leváltásával "megsemmisült-e a párhuzamos állam", Dragnea azt mondta, "ez a polip annál nagyobb", és semmi garancia nincs arra, hogy az új korrupcióellenes főügyész nem lesz a párhuzamos állam része.

"Nem elég és csalóka is csak arról beszélni, hogy ki vezeti a DNA-t. Mindez rendszer, hozzáállás kérdése. Az én nézőpontom szerint az az állam nevezhető jogállamnak, amelyben a törvény az úr, és amelyben minden állampolgár bízhat abban, hogy ha ártatlan, nem esik baja. Ez az egyik nagy probléma nálunk: a terror, a bizonytalanság. (...) Az új igazságügyi törvények éppen ezt akarják kiküszöbölni. Néha merülnek fel kérdések, megtörtént ez a menesztés is, de mi történik azokkal, akik aláírták a megállapodásokat (a Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészségek közötti együttműködési megállapodások - szerk. megj.), akik gyakorlatba ültették, akik alkalmazták azokat" - tette fel a kérdést Dragnea. AGERPRES/(RO - szerző: Cătălina MATEI, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal ([email protected]).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.