Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, április 19./Agerpres/ - Április 26-án tüntetésre gyűlnek össze Bukarestben, május 7-én figyelmeztető, majd május 18-án általános sztrájkot tartanak az egészségügyi alkalmazottak - a Sanitas Szakszervezeti Szövetség országos tanácsának döntéséről Iulian Pope első alelnök számolt be.

A Sanitas országos tanácsa elfogadta csütörtöki ülésén az egységes bértörvény szülte elégedetlenség miatti tiltakozások ütemtervét. E szerint április 26-án tüntetést tartanak a fővárosban, ugyanakkor péntektől elkezdik az aláírásokat az általános sztrájk kirobbantása érdekében. A tervek szerint május 7-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, május 18-ától pedig általános sztrájkba lépnek.

"Az emberek nagyon fel vannak háborodva, kétlem, hogy nem gyűl össze a kellő számú aláírás. Nagyon sok az elégedetlenség. Azok is elégedetlenek, akiknek csökkent a bérük, és azok is, akiknek nem csökkent, de arra számítottak, hogy nőni fog" - magyarázta Pope.

A Sanitas első alelnöke kifejtette, az egységes bértörvény módosítását követelik, nem a pótlékokra vonatkozó szabályozás megváltoztatását, amit kilátásba helyezett a munkaügyi miniszter.

Lia Olguţa Vasilescu tárcavezető szerdán egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a bérek közötti méltánytalan különbségek kiküszöbölése érdekében a pótlékszabályozást kell felülvizsgálni, nem az egységes bértörvényt módosítani. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, azért korlátozták az alapbérkeret 30 százalékára a pótlékok mértékét, "mert nem normális, hogy a pótlékok nagyobbak legyenek az alapfizetésnél".

"Az elv nem új, a régi bértörvényben is benne volt, csak soha nem tartották be, sőt: minden osztályon a maximális pótlékokat adták, függetlenül attól, hogy orvosról, ápolókról vagy a páciensekkel soha semmilyen kapcsolatba nem lépő alkalmazottakról volt szó. Így fedeztük fel, miután nyolc bukaresti kórháztól kikértük a kimutatást a bérköltségekről, hogy például a titkárnő nagyobb összegű pótlékban részesült, mint az orvos. Mindketten a maximális pótlékot kapták, előbbi azonban kapott még egy 15 százalékos pótlékot, amiért számítógépes munkát végzett. Ilyesmit nyilván nem lehet tolerálni" - fogalmazott bejegyzésében a miniszter, nyomatékosítva, hogy az egységes bértörvényen nem fognak változtatni. AGERPRES/(RO - szerző: Nicoleta GHERASI, szerkesztő: Oana TILICĂ; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.