Részletek
View less

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Brüsszel, január 24./Agerpres/ - Az Európai Bizottság (EB) aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újragondolására kéri a parlamentet - áll az EB elnöke, Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans első alelnök által aláírt közös nyilatkozatban.

"Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága" - mutat rá a dokumentum.

Juncker és Timmermans közös nyilatkozatában hangsúlyozza, az MCV kapcsán 2017 novemberében ismertetett jelentésében az EB kiemelte, hogy a kormánynak és a parlamentnek biztosítania kell az átláthatóságot az igazságügyi törvények módosításait tartalmazó jogszabályok kidolgozása során, és kellő hangsúlyt kell fektetnie a konzultációkra. Ugyanakkor arra is kitért a jelentés, hogy az igazságügyi reform fenntarthatóságának egyik előfeltétele a Velencei Bizottság véleményezésének szem előtt tartása - mutat rá a nyilatkozat.

Ez emlékeztet továbbá, hogy a novemberi EB-jelentés szerint az igazságügyi törvények a fokmérői annak, hogy a végső döntések meghozatalakor milyen mértékben veszik figyelembe a szakmai szervezetek és más érintett felek legitim érdekeit.

"Az eddigi események egyáltalán nem járultak hozzá az ezzel kapcsolatos aggodalmak eloszlatásához" - figyelmeztet Juncker és Timmermans, hangsúlyozva, hogy az EB felkéri a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve.

"Az Európai Bizottság alapos elemzésnek veti majd alá az igazságügyi törvények, a büntető törvénykönyv, illetve az összeférhetetlenségről, valamint a korrupcióról szóló törvények végleges módosításait, hogy megállapítsa, milyen hatást fejtenek ki ezek az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló törekvésekre és a korrupció visszaszorítását célzó küzdelemre" - zárul a nyilatkozat. AGERPRES/(RO - szerkesztő: Ionuţ MAREŞ; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)


 

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Sajtófigyelő
Beállítások

RÓLAD

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.