Felmérés: A PSD a szavazatok 38%-át, a PNL 30%-ot, az USR 9%-ot kapna, ha vasárnap szerveznék a parlamenti választásokat

 •  Magyar
493 megtekintés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerne, ha vasárnap tartanák a parlamenti választásokat - derül ki egy felmérésből, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megrendelésére készített a Politikai Rating Ügynökség.

A PSD a szavazatok 38%-át szerezné meg, a PNL 30%-kal a második helyen áll, a harmadik a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 9%-kal, majd a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) következik 5,5%-kal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok 5%-át, a Népi Mozgalom Párt pedig 4%-át kapná, ha vasárnap tartanák a választásokat.

Arra a kérdésre, hogy a decemberi parlamenti választásokat követően kit látnának a legszívesebben a kormányfői tisztségben, a megkérdezettek 33%-a nem kívánt vagy nem tudott válaszolni. 23%-uk Victor Pontát, 22%-uk Dacian Cioloșt, 6%-uk pedig Călin Popescu-Tăriceanut nevezte meg.

A megkérdezettek 44,5%-a szerint a szakértői kormány jó megoldásnak bizonyult, 43,% ennek az ellenkezőjét állítja.

Ugyanakkor a válaszadók 65%-a úgy véli, hogy rossz irányba halad az ország, és mindössze 28% vallja ennek az ellenkezőjét.

A felmérésből az is kiderül, hogy a katonaságban bízik a legjobban lakosság (91%), ezt az egyház, az Európai Unió és a NATO követi (valamennyien 71%-kal), a rendőrség és a Román Nemzeti Bank ugyancsak a megkérdezettek 71%-ának a bizalmát élvezi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészségben pedig 63% bízik. A parlamentben és a politikai pártokban a megkérdezettek mindössze 31,5%-a, illetve 26%-a bízik.

A felmérés szeptember 17-e és 24-e között készült, 1.170 személy megkérdezésével. A hibahatár +/-2,9%. AGERPRES/(RO — szerző: Cătălin ALEXANDRU, szerkesztő: Cristina TATU; HU — szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

Címkék:
A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Hozzászólás írása