D. Ciolos a brexit-tárgyalásokat vezető Michel Barnier-nak: Románia része kíván lenni az EU kemény magjának

 •  Magyar
382 megtekintés

Románia az Európai Unió kemény magvának részévé szeretne válni, és megvannak az eszközei és a politikai akarata is ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon az Unió jövőjéről szóló tárgyalásokhoz - nyilatkozta Dacian Cioloș miniszterelnök szerdán, miután találkozott Michel Barnier-vel, akit a Nagy-Britanniával folytatandó brexit-tárgyalások levezetésére jelölt az Európai Bizottság.

A kormány közleménye szerint Michel Barnier 27 országot érintő körútján arról kíván tájékozódni, milyen álláspontot képviselnek a tagországok Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépésével kapcsolatban, illetve ismerteti a tárgyalások előkészítéséhez szükséges követendő lépéseket.

Románia a negyedik ország, amelyet a főtárgyaló felkeres, Franciaország, Németország és Hollandia után.

A Cioloș-Barnier találkozón elsősorban azokat az intézményi lépéseket vették számba, amelyeket mind az Uniónak, mind Romániának meg kell tennie a tárgyalások megkezdése előtt és alatt. Romániára rendkívül fontos szerep hárul, hiszen a kilépési tárgyalások várhatóan 2019 első felében érnek véget, amikor éppen Románia tölti be az Európai Tanács soros elnöki tisztségét — mutat rá a kormány nyilatkozata.

'Ami az unió jövőjéről szóló tárgyalásokat illeti, a román álláspont egyértelmű: Románia az unió kemény magjának részévé szeretne válni, és megvannak az eszközei és a politikai akarata ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon az unió jövőjéről szóló tárgyalásokhoz' — mondta Cioloș.

Michel Barniert hivatalosan október elsejétől bízták meg, hogy az Európai Unió főtárgyalójaként előkészítse és levezesse a brexit-tárgyalásokat. AGERPRES/(RO — szerző: Mădălina CERBAN, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU — szerkesztő: ERDÉLY András)

A www.agerpres.ro weboldal tartalma kizárólag a tájékoztatást szolgálja.
Az AGERPRES hírügynökség által a weboldalon közzétett minden információ a vonatkozó törvényi előírások védelme alatt áll.
Tilos az oldal tartalmának másolása, átvétele, átszerkesztése, módosítása vagy bárminemű kiaknázása.
Erről a Felhasználási feltételek menüpont alatt talál bővebb információkat. Amennyiben igényt tart az AGERPRES hírügynökség híreire, kérjük, lépjen kapcsolatba a marketingosztállyal (marketing@agerpres.ro).

Hozzászólás küldésével Ön kötelezi magát az AGERPRES által a www.agerpres.ro oldalon megjelenő hozzászólások közzététele kapcsán megszabott feltételek betartására.

Hozzászólás írása