COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 23 aug /Agerpres/ - Medicii oftalmologi din Statele Unite, care s-au aşteptat ca după eclipsa de soare de luni să se confrunte cu un val de pacienţi cu ochii afectaţi de fenomenul astronomic rar, au respirat uşuraţi, unele spitale înregistrând chiar performanţa ca nicio persoană să nu le treacă pragul pentru a-şi trata problemele de vedere, informează Reuters.

Totuşi, un bărbat s-a prezentat marţi la un spital din New York City cu probleme la nivelul retinei după ce a crezut că poate urmări în siguranţă eclipsa de soare printr-o gaură pe care a făcut-o într-o pungă de gunoi.

Majoritatea indiciilor arată, însă, că cea mai mare parte a americanilor a urmat sfaturile specialiştilor potrivit cărora nu este niciodată indicat să se privească direct spre soare fără protecţie specială pentru ochi, chiar şi atunci când astrul cel mai luminos este acoperit în mare parte de Lună, aşa cum s-a întâmplat în timpul eclipsei de luni, urmărită de zeci de milioane de americani.

Unii oftalmologi cred, totuşi, că vor primi în următoarele săptămâni pacienţi cu vederea afectată de acest fenomen, care nu vor mai putea amâna vizita la medic, pe care au considerat-o iniţial costisitoare sau incomodă.

Expunerea directă la radiaţiile ultraviolete ale soarelui, chiar şi pentru o fracţiune de minut, poate deteriora celulele fotoreceptoare. Simptomele - unghiuri moarte şi vedere înceţoşată - sunt percepute în câteva ore de la expunere. În cazurile care nu sunt grave. retina se poate vindeca de la sine, însă procesul poate dura câteva luni.

Timp de peste 90 de minute, milioane de americani au privit spre cer şi au urmărit cu mare interes Soarele, luni, cu ocazia "Marii eclipse" solare totale, prima de acest fel care a traversat Statele Unite după 99 de ani.

În toate colţurile Americii, inclusiv acolo unde eclipsa a fost doar parţială, telescoapele şi aparatele de fotografiat au fost scoase din husele lor şi utilizate intens. La Washington, Donald Trump a urmărit fenomenul alături de soţia lui, Melania, de pe balconul Truman al Casei Albe. Pentru scurt timp, preşedintele american şi-a ridicat privirile spre cer fără să poarte ochelari de protecţie, înainte de a fi atenţionat de o persoană din anturajul prezidenţial.

Instrucţiunile de securitate au fost repetate cu insistenţă - de mass-media, de NASA şi de autorităţile publice - în ultimele zile: sub niciun pretext eclipsa nu trebuie privită fără ochelari speciali, altminteri retina riscă să sufere arsuri. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.