COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 18 aug /Agerpres/ - Cartofii deshidrataţi, produşi prima dată de incaşi, pepenii care valorează mii de dolari sau iaurtul cu cenuşă sunt doar câteva dintre cele mai inedite feluri de mâncare din lume, unele dintre ele considerate pe cale de dispariţie, produse de mici comunităţi care le preţuiesc pentru valoarea nutriţională şi gustul deosebit, informează vineri Reuters.

Pepenele de ''aur''
Pepenii cultivaţi în oraşul japonez Yubari se vând foarte scump. Anul trecut, doi pepeni Yubari au fost vânduţi la licitaţie pentru suma de 3 milioane de yeni (27.000 dolari). Cele mai bune exemplare sunt preţuite pentru dulceaţa gustului, forma de sferă perfectă, coaja moale şi tulpina în forma literei ''T''. Un pepene Yubari obişnuit costă între 50 şi 100 de dolari.

Cartofii deshidrataţi după o tehnică antică
Ideea conservării hranei prin deshidratare a existat şi înainte de călătoria în spaţiul cosmic. În anii 1400, incaşii foloseau un produs din cartof deshidratat denumit ''chuńo'', destinat meselor persoanelor de rang înalt, soldaţilor şi muncitorilor sau ca rezervă de hrană atunci când recoltele nu se făceau. ''Chuńo'' este pregătit şi în zilele noastre în anumite regiuni din Anzi. Una dintre metode foloseşte un soi rar de cartofi, cu gust amar. Cartofii sunt lăsaţi să îngheţe pe timpul nopţii, apoi sunt zdrobiţi cu picioarele pentru a înlătura excesul de apă şi coajă, uscaţi apoi la soare în timpul zilei. Procedeul este repetat timp de cinci zile până când cartofii s-au uscat complet.
Astfel preparaţi, pot fi păstraţi ani întregi. La nevoie sunt fierţi în apă. ''Chuńo'' este folosit şi în medicina tradiţională pentru tratarea gastritei şi a ulcerului.

Iaurt cu cenuşă
În provincia kenyană West Pokot, câteva familii păstrează tradiţia producerii iaurtului amestecat cu cenuşa copacului local cromwo. Cenuşa acţionează ca un dezinfectant şi dă iaurtului o aromă deosebită şi o culoare gri strălucitor. Iaurtul este obţinut din lapte de vacă sau de capră, pe cel din lapte de vacă îl mănâncă bărbaţii, iar pe cel din lapte de capră - intens aromat şi recunoscut pentru valoarea nutriţională - îl consumă femeile şi copiii.

Fasole pentru menstruaţie
Populaţia Wayuu din Columbia trăieşte într-un mediu semi-arid foarte neprielnic pentru agricultură. Pe acest teren, localnicii reuşesc să planteze fasole ''guajiro'' cu un conţinut ridicat de proteine din care se face o supă cu grăsime de miel şi porumb, servită în mod tradiţional tinerelor femei după prima menstruaţie.

Sarea ''piperată''
Locuitorii din vestul Kenyei, izolaţi de principalele rute pe care se transporta sare, au pus la punct o metodă diferită de extracţie a sării din trestia de pe lângă râuri. Snopurile de trestie sunt uscate pe pietre, apoi ţinute la foc mic timp de trei zile. Cenuşa rezultată este amestecată cu apă, filtrată şi fiartă, iar rezultatul este un amestec sărat. Este împachetat în frunze de banană şi uscat pe cenuşă încinsă pe durata nopţii. Câteodată se adaugă piper, combinaţia devenind picantă. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.