COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Beijing, 4 aug /Agerpres/ - Papa Francisc "iubeşte China" şi Vaticanul speră ca această ţară să aibă parte de un viitor minunat, a anunţat vineri un cotidian oficial chinez, care a citat un oficial catolic aflat în vizită la Beijing, a cărui declaraţie a fost interpretată ca un act de bunăvoinţă, în pofida relaţiei tensionate dintre cele două state, informează Reuters.

Papa Francis şi-ar dori să pună capăt dezacordurilor vechi de câteva decenii cu China, unde catolicii sunt divizaţi între aceia care îi sunt loiali şi cei care aparţin unei biserici catolice oficiale care este controlată de statul chinez.

În iunie, China a spus că se opune intervenţiilor străine în treburile sale interne, după ce Vaticanul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu soarta unui episcop chinez despre care a spus că a fost "înlăturat".

Prezent la Beijing, unde participă la o conferinţă dedicată transplantului de organe, monseniorul Marcelo Sanchez Sorondo, directorul Academiei Pontificale de Ştiinţe de la Vatican, a transmis mesajul de bunăvoinţă al papei Francisc, potrivit cotidianului Global Times.

"Papa Francisc iubeşte China şi iubeşte poporul Chinei, istoria sa şi populaţia sa. Sperăm că această ţară va putea avea parte de un viitor minunat", a spus prelatul catolic, citat de acelaşi cotidian chinez.

În februarie, Ministerul de Externe al Chinei a încercat să relativizeze importanţa unei conferinţe organizate la Vatican, dedicată traficului de organe şi la care au participat oficiali de top din domeniul sănătăţii, spunând că acea întrunire nu avea probabil nicio legătură cu relaţiile bilaterale dintre Vatican şi China.

Un obstacol în calea îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale este chestiunea forului care ar trebui să numească prelaţii din vârful ierarhiei clericale din China.

China spune că episcopii trebuie să fie numiţi de comunitatea catolică chineză şi refuză să accepte autoritatea papei, pe care îl consideră şeful unui stat străin, care nu are dreptul să se amestece în chestiunile interne ale sale.

Cele două tabere se află într-o dispută îndelungată, ce a început odată cu expulzarea misionarilor străini din China, după ce comuniştii au preluat puterea în această ţară în 1949.

O altă sursă de divergenţe este menţinerea de către Vatican a unor relaţii oficiale cu Taiwanul - o ţară recunoscută pe plan internaţional de doar 20 de state, inclusiv de Vatican, dar pe care China o consideră o provincie chineză rebelă, care trebuie recuperată prin orice mijloace, inclusiv prin forţă.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.