Berlin, 10 iul /Agerpres/ - Un clopot instalat în anii '30 într-o biserică din satul Herxheim am Berg din vestul Germaniei a stârnit o controversă după ce o persoană din această localitate a descoperit că obiectul de 250 de kilograme este decorat cu o svastică şi un mesaj de laudă la adresa lui Adolf Hilter, informează duminică DPA.
Trecutul clopotului a revenit recent în atenţia publicului datorită lui Sigrid Peters, care cântă la orga din lăcaşul de cult cu o vechime de peste o mie de ani.
Fost cadru didactic, Peters a descoperit cu uimire că unul dintre clopotele bisericii poartă inscripţia "Totul pentru Patrie - Adolf Hitler", alături de simbolul nazist. Prezenţa obiectului i s-a părut deranjantă în special pentru că numeroase cupluri îşi unesc destinele în biserică, în bătăile clopotului, neştiind ce însemne poartă acesta. De asemenea, sunetul său se aude şi în timpul slujbelor de botez, după cum a remarcat Peters. "Se poate întâmpla ca un copil să fie botezat şi să sune clopotul purtând cuvintele "Totul pentru Patrie".
Amplasat în 1934, clopotul care poartă mesajul patriotic şi zvastica este cel mai vechi dintre cele trei existente în biserică, celelalte două fiind adăugate în 1951, la mulţi ani după înfrângerea dictatorului Hitler.
Deşi nu a fost luată o decizie finală privind soarta clopotului, directorul autorităţii pentru conservarea culturală din landul Renania-Palatinat, Roswitha Kaiser, a declarat că acesta ar trebui să fie utilizat în continuare, în ciuda mesajului ofensator.
În opinia lui Kaiser, scopul obiectului ar fi acela de a servi drept aducere aminte cu privire la "lucrurile pe care cineva ar prefera să le uite", în virtutea datoriei de a proteja istoria pentru conservarea culturii, chiar dacă acest lucru "este dureros".
Primarul localităţii, Ronald Becker, a declarat pentru Deutsche Welle că existenţa acestui clopot de bronz purtând numele "Adolf Hitler", care bate de Crăciun, de Paşte şi cu ocazia altor ceremonii religioase, este binecunoscută locuitorilor din zonă. Edilul nu consideră că acest lucru reprezintă o problemă. "Nu a existat o problemă înainte şi nu va fi o problemă nici în viitor", a spus el referitor la această "relicvă", el respingând totodată unele iniţiative de subliniere a prezenţei clopotului printre care clasificarea sa ca obiect "memorial" din Al Doilea Război Mondial sau instalarea unei plăci informative.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.